Przepisy

Bezglutenowe naleśniki bez mleka i jaj

Składniki na bezglutenowe naleśniki bez mleka: ok. 2 szklanki mąki owsianej lub gryczanej – mają na tyle dużo białka , że ciasto  będzie mniej kruche ok. 3 szklanki wody lub mleka ryżowego 1 łyżka oliwy lub 2-3 łyżki mleka kokosowego z puszki Mielone siemię...

czytaj dalej

Przepis na hummus

Przepis na hummus   Składniki: Ciecierzyca ugotowana 100g (ew. może być z puszki) Cytryna 1/2 szt Tahini 2 łyżki Oliwa 1 łyżka Czosnek 2 duże ząbki Sól Pieprz Papryka ostra Kurkuma Kumin Imbir     Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładką masę,...

czytaj dalej

Bezglutenowy zakwas na chleb

1 dzień. Wlewamy do słoika 2 łyzki ciepłej przegotowanej wody i dodajemy 2 łyzki mąki z brązowego ryzu i pół łyżeczki cukru, mieszamy, przykrywamy czystą lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24h (gdy brak takiego to w piekarniku włączamy samo światełko i...

czytaj dalej

Wigilijny barszcz czerwony

  Składniki: 5 litrów wody 4 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1/2 pora 1 liść kapusty 3 łyżki oliwy 2,5 kg buraków obierki z 2 jabłek 5 wędzonych śliwek 10 suszonych grzybów 5 ząbków czosnku mały kawałek świeżego imbiru 5 podpieczonych cebul 3 łyżki octu...

czytaj dalej

Surówka z pomidora i papryki

Składniki na 1 porcję(160kcal): 1/2 średniej papryki w dowolnym kolorze – ok. 80g 1 średni pomidor – ok. 200g – warzyw nie trzeba dokładnie odważać – są naprawdę niskokaloryczne 2 łyżki natki pietruszki lub innej dowolnej natki – pasuje...

czytaj dalej

Mleko migdałowe

100 g migdałów zalewamy wrzątkiem na co najmniej 2 godziny, po tym czasie ściągamy z nich skórki. Przygotowujemy 0,7-1 litra przegotowanej gorącej wody. Wrzucamy do dzbanka migdały i wlewamy ok. szklanki wody, miksujemy blenderem kilka minut, przelewamy przez sito....

czytaj dalej

Gulasz z dzika jednogarnkowy.

Składniki: 500g mięsa z dzika Płaska łyżeczka tłuszczu (oliwa smalec z kaczki, klarowane masło) 1 kg średnich ziemniaków 3 łodyżki selera naciowego 1/2-1 cebula Ziele angielskie (2szt.) liście laurowe (4szt.) 3 jagody jałowca 2 małe gałązki rozmarynu pieprz mały...

czytaj dalej

Zakwas z buraków

Zakwas na barszcz czerwony Na litrowy słoik potrzebujemy: 3 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 1/2-2 ząbki czosnku 5 ziaren czarnego pieprzu lub szczypta imbiru -to wszystko układamy w słoju na dnie Czerwone buraki (teraz akurat są młode) kroimy w talarki lub...

czytaj dalej

Jagodowy budyń z mleka kokosowego z chia.

Składniki na jagodowy budyń z mleka kokosowego z chia : 50-100 ml mleka kokosowego z puszki i 100-150 ml wody lub 200 ml mleka kokosowego zrobionego samodzielnie z wiórek kokosowych – jak w TYM PRZEPISIE lub z kartona Zmiksowane jagody czarne lub mus jagodowy...

czytaj dalej

Zakwas na żurek bezglutenowy

Przepis na zakwas na żurek bezglutenowy: Składniki: 100 g  mąki z brązowego ryżu (można zmielić brązowy ryż) – może też być mieszanka mąki z brązowego ryżu , owsianej, kukurydzianej, gryczanej 300 ml ciepłej przegotowanej lub przefiltrowanej wody 4 liście laurowe 1-2...

czytaj dalej
Joanna Arciszewska - ZnanyLekarz.pl

Facebook