Jaglane ciasto z jabłkami, kokosowym karmelem i sezamem
Bezglutenowe jaglane ciasto z jabłkami, kokosowym karmelem i sezamem Składniki (na tortownicę lub małą blaszkę) : 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 1/2 szklanki ksylitolu lub 3/4 szklanki cukru 4 jajka 2 duże jabłka 1 łyżeczka proszku do pieczenia( dla...
czytaj dalejŚliwki zapiekane z sosem waniliowym
Śliwki zapiekane z sosem waniliowym – deser bez glutenu, mleka i jaj. Składniki: 10 dużych lub 20 małych śliwek 1/2 – 1 puszka mleka kokosowego 1-2 laski wanilii szczypta imbiru ksylitol lub miód lub cukier demerara 1-2 łyżeczki Śliwki przekrawamy...
czytaj dalejBezglutenowe naleśniki bez mleka i jaj
Składniki na bezglutenowe naleśniki bez mleka: ok. 2 szklanki mąki owsianej lub gryczanej – mają na tyle dużo białka , że ciasto będzie mniej kruche ok. 3 szklanki wody lub mleka ryżowego 1 łyżka oliwy lub 2-3 łyżki mleka kokosowego z puszki Mielone siemię...
czytaj dalejPrzepis na hummus
Przepis na hummus Składniki: Ciecierzyca ugotowana 100g (ew. może być z puszki) Cytryna 1/2 szt Tahini 2 łyżki Oliwa 1 łyżka Czosnek 2 duże ząbki Sól Pieprz Papryka ostra Kurkuma Kumin Imbir Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładką masę,...
czytaj dalejBezglutenowy zakwas na chleb
1 dzień. Wlewamy do słoika 2 łyzki ciepłej przegotowanej wody i dodajemy 2 łyzki mąki z brązowego ryzu i pół łyżeczki cukru, mieszamy, przykrywamy czystą lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24h (gdy brak takiego to w piekarniku włączamy samo światełko i...
czytaj dalejWigilijny barszcz czerwony
Składniki: 5 litrów wody 4 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1/2 pora 1 liść kapusty 3 łyżki oliwy 2,5 kg buraków obierki z 2 jabłek 5 wędzonych śliwek 10 suszonych grzybów 5 ząbków czosnku mały kawałek świeżego imbiru 5 podpieczonych cebul 3 łyżki octu...
czytaj dalejSurówka z pomidora i papryki
Składniki na 1 porcję(160kcal): 1/2 średniej papryki w dowolnym kolorze – ok. 80g 1 średni pomidor – ok. 200g – warzyw nie trzeba dokładnie odważać – są naprawdę niskokaloryczne 2 łyżki natki pietruszki lub innej dowolnej natki – pasuje...
czytaj dalejMleko migdałowe
100 g migdałów zalewamy wrzątkiem na co najmniej 2 godziny, po tym czasie ściągamy z nich skórki. Przygotowujemy 0,7-1 litra przegotowanej gorącej wody. Wrzucamy do dzbanka migdały i wlewamy ok. szklanki wody, miksujemy blenderem kilka minut, przelewamy przez sito....
czytaj dalejGulasz z dzika jednogarnkowy.
Składniki: 500g mięsa z dzika Płaska łyżeczka tłuszczu (oliwa smalec z kaczki, klarowane masło) 1 kg średnich ziemniaków 3 łodyżki selera naciowego 1/2-1 cebula Ziele angielskie (2szt.) liście laurowe (4szt.) 3 jagody jałowca 2 małe gałązki rozmarynu pieprz mały...
czytaj dalejZakwas z buraków
Zakwas na barszcz czerwony Na litrowy słoik potrzebujemy: 3 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 1/2-2 ząbki czosnku 5 ziaren czarnego pieprzu lub szczypta imbiru -to wszystko układamy w słoju na dnie Czerwone buraki (teraz akurat są młode) kroimy w talarki lub...
czytaj dalej