Bezglutenowy zakwas na chleb
1 dzień. Wlewamy do słoika 2 łyzki ciepłej przegotowanej wody i dodajemy 2 łyzki mąki z brązowego ryzu i pół łyżeczki cukru, mieszamy, przykrywamy czystą lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24h (gdy brak takiego to w piekarniku włączamy samo światełko i...
czytaj dalejZakwas na żurek bezglutenowy
Przepis na zakwas na żurek bezglutenowy: Składniki: 100 g mąki z brązowego ryżu (można zmielić brązowy ryż) – może też być mieszanka mąki z brązowego ryżu , owsianej, kukurydzianej, gryczanej 300 ml ciepłej przegotowanej lub przefiltrowanej wody 4 liście laurowe 1-2...
czytaj dalejChleb bezglutenowy na zakwasie bezglutenowym
Składniki: 450 ml wody ciepłej przegotowanej lub filtrowanej, 200g mąki gryczanej, 100g mąki kukurydzianej lub ryżowej 100g mąki jaglanej lub owsianej – jaką lubisz , może być jeszcze raz gryczana, 4 łyżki chia lub siemienia lnianego – można zmielić albo...
czytaj dalejDanie jednogarnkowe z burakami
Danie jednogarnkowe z burakami – przepis Kasi Panek. 2 średnie buraki, 4 duże ziemniaki mała cebula 1/2 marchwi 200g fileta z piersi kurczaka lub indyka bez skóry 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 kalafiora lub 1/2 paczki mrożonego 1/2 dużego selera ...
czytaj dalejBezglutenowy makaron zacierki
Bezglutenowy makaron zacierki- bez białek jaj. Wsypujemy do miski po 2 czubate łyżki mąki ryżowej, kukurydzianej i po 1 łyżce mąki ziemniaczanej i jaglanej, dodajemy 2 żółtka jaj, 1-2 łyżki zimnej wody i 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek. Wyrabiamy łyżką ,...
czytaj dalejZakwas bezglutenowy
Zakwas bezglutenowy DZIEŃ 1-SZY: Do słoika wsypujemy 1 czubatą łyżkę mąki z ryżu brązowego, pół łyżeczki cukru i dolewamy ciepłą przegotowaną wodę – ustalamy proporcje do uzyskania konsystencji śmietany. Zostawiamy w ciepłym miejscu przykryty ściereczką,...
czytaj dalejMakowiec z kaszy jaglanej
Makowiec z kaszy jaglanej Szklankę kaszy jaglanej podprażamy lekko na patelni i płuczemy gorącą wodą, gotujemy na sypko, w drugim naczyniu parzymy szklankę maku mielonego. Łączymy oba składniki, dodajemy 2 łyżki oleju kokosowego, 5 łyżek mleka kokosowego, 5 łyżek...
czytaj dalejMus z kaszy jaglanej z malinami
Mus z kaszy jaglanej z malinami Gotujemy kaszę jaglaną (pół szklanki) na miękko, do gorącej dodajemy szczyptę soli, mleko kokosowe (1/3 – 1/2 puszki) , ksylitol – 2 łyżki , cukier waniliowy lub ziarenka z 1 laski wanilii, miksujemy blenderem, jeśli...
czytaj dalejWigilijny barszcz czerwony
Składniki: 5 litrów wody 4 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1/2 pora 1 liść kapusty 3 łyżki oliwy 2,5 kg buraków obierki z 2 jabłek 5 wędzonych śliwek 10 suszonych grzybów 5 ząbków czosnku mały kawałek świeżego imbiru 5...
czytaj dalejPolędwiczka wieprzowa nadziewana wędzoną śliwką
Składniki: 1 wieprzowa polędwiczka 5-10 wędzonych śliwek (nie suszonych kalifornijskich tylko wędzonych z warzywniaka sprzedawanych na kg) – w zależności od wielkości polędwiczki sól estragon lub rozmaryn Myjemy polędwiczkę chłodną wodą i osuszamy. Robimy...
czytaj dalej- « Poprzednie
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- Następne »