Przepisy

Polędwiczka wieprzowa nadziewana wędzoną śliwką

Składniki: 1 wieprzowa polędwiczka 5-10 wędzonych śliwek (nie suszonych kalifornijskich tylko wędzonych z warzywniaka  sprzedawanych na kg) – w zależności od wielkości polędwiczki sól estragon lub rozmaryn Myjemy polędwiczkę chłodną wodą i osuszamy. Robimy...

czytaj dalej

Jabłkowe placuszki bezglutenowe

Składniki: 3 duże jabłka soczystej odmiany (np. alwa) starte na grubych oczkach 1 jajko 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli ziarenka z 1 wanilii 3 czubate  łyżki mąki owsianej, kukurydzianej, jaglanej, gryczanej lub innej bezglutenowej (jeśli chcesz użyć ziemniaczanej...

czytaj dalej

Bezglutenowa szarlotka

Bezglutenowa szarlotka bez białka jaj i mleka Składniki: 1-1,5 kg jabłek mąka owsiana lub gryczana  200g 50 g masła 2 żółtka 1-2 łyżki mleka kokosowego z puszki ksylitol 2 łyżki 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej Z podanych składników zagniatamy...

czytaj dalej

Kasza z indykiem i fasolką szparagową

A kasza z indykiem fasolką, papryką.: Składniki na 1 porcję (ok. 480kcal): 150g mięsa z indyka 1/2 woreczka kaszy pęczak – ok. 50 g suchej kaszy 150-200 g fasolki szparagowej 1 średnia papryka czerwona słodka – ok. 150-200g 1 łyżka oleju garść świeżej...

czytaj dalej

Masło z awokado i zielonej pietruszki

Składniki : 1 awokado zielona pietruszka – 3 czubate łyżki lub 1/2 pęczka  – można użyć też świeżej mięty, kolendry, bazylii 1-2 łyżki oliwy 2-3 łyżki soku z cytryny lub 1 limonka 1 ząbek czosnku   Wszystkie składniki blendujemy na krem, trzymamy w...

czytaj dalej

Gołąbki z grzybami w sosie pomidorowym

Składniki na gołąbki z grzybami: Ryż brązowy lub kasza gryczana niepalona, pęczak, komosa ryżowa – 1/2 kg Kapusta włoska lub biała, może też być pekińska – 1 główka Pomidory lima 1 kg a zimą  przecier pomidorowy zrobiony latem ok. 0,5l Podgrzybki lub inne...

czytaj dalej

Dorsz na maśle

Składniki dla 1 osoby (525kcal): 150g fileta z dorsza 2 średnie ziemniaki (ok.250-300g) łyżka masła (20g) najlepiej klarowanego 2 łyżki natki lub świeżego tymianku, bazylii, lubczyku, szczypiorku sól i pieprz czarny do smaku ok. 1 plaster cytryny 100g kapusty kiszonej...

czytaj dalej

Rosół

SKŁADNIKI: 1-1,5 kg mięsa z kośćmi 4 litry wody 3-4 marchewki 1 duża pietruszka 1/4-1/2 selera 1/2 pora 1 liść kapusty 3-4 gałązki lubczyku 4 cebule 2 ziarna ziela angielskiego 4 liście laurowe mielona kozieradka kurkuma sól     Mięso myjemy dokładnie w...

czytaj dalej

Sałatka z rukoli i mango

Składniki dla 1 osoby (300kcal): 1-3 garście rukoli (ew. roszponka, mix sałat, szpinak itd) 1/3 mango – ok. 80g 2 plastry sera pleśniowego – ok. 30g 1/2 zielonej papryki – ok. 75g 1/2 małej czerwonej cebuli 1 łyżka sosu vinegret 1 łyżka pestek dyni...

czytaj dalej

Rejestracja online

mgr inż. Joanna Arciszewska-Olejniczak⁠

Umów wizytę

Facebook