Przepisy

Kasza z indykiem i fasolką szparagową

A kasza z indykiem fasolką, papryką.: Składniki na 1 porcję (ok. 480kcal): 150g mięsa z indyka 1/2 woreczka kaszy pęczak – ok. 50 g suchej kaszy 150-200 g fasolki szparagowej 1 średnia papryka czerwona słodka – ok. 150-200g 1 łyżka oleju garść świeżej...

czytaj dalej

Masło z awokado i zielonej pietruszki

Składniki : 1 awokado zielona pietruszka – 3 czubate łyżki lub 1/2 pęczka  – można użyć też świeżej mięty, kolendry, bazylii 1-2 łyżki oliwy 2-3 łyżki soku z cytryny lub 1 limonka 1 ząbek czosnku   Wszystkie składniki blendujemy na krem, trzymamy w...

czytaj dalej

Gołąbki z grzybami w sosie pomidorowym

Składniki na gołąbki z grzybami: Ryż brązowy lub kasza gryczana niepalona, pęczak, komosa ryżowa – 1/2 kg Kapusta włoska lub biała, może też być pekińska – 1 główka Pomidory lima 1 kg a zimą  przecier pomidorowy zrobiony latem ok. 0,5l Podgrzybki lub inne...

czytaj dalej

Dorsz na maśle

Składniki dla 1 osoby (525kcal): 150g fileta z dorsza 2 średnie ziemniaki (ok.250-300g) łyżka masła (20g) najlepiej klarowanego 2 łyżki natki lub świeżego tymianku, bazylii, lubczyku, szczypiorku sól i pieprz czarny do smaku ok. 1 plaster cytryny 100g kapusty kiszonej...

czytaj dalej

Rosół

SKŁADNIKI: 1-1,5 kg mięsa z kośćmi 4 litry wody 3-4 marchewki 1 duża pietruszka 1/4-1/2 selera 1/2 pora 1 liść kapusty 3-4 gałązki lubczyku 4 cebule 2 ziarna ziela angielskiego 4 liście laurowe mielona kozieradka kurkuma sól     Mięso myjemy dokładnie w...

czytaj dalej

Sałatka z rukoli i mango

Składniki dla 1 osoby (300kcal): 1-3 garście rukoli (ew. roszponka, mix sałat, szpinak itd) 1/3 mango – ok. 80g 2 plastry sera pleśniowego – ok. 30g 1/2 zielonej papryki – ok. 75g 1/2 małej czerwonej cebuli 1 łyżka sosu vinegret 1 łyżka pestek dyni...

czytaj dalej

Gruszka z polewą czekoladową

Gruszka z polewą czekoladową bez mleka i glutenu. Składniki: 4-6 gruszek 1/2 – 1 łyżeczka cynamonu opcjonalnie 2-4 łyżki płatków migdałów lub orzechów włoskich do posypania 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1/2 puszki mleka kokosowego woda Gruszki przekrawamy na...

czytaj dalej

Śliwki zapiekane z sosem waniliowym

Śliwki zapiekane z sosem waniliowym – deser bez glutenu, mleka i jaj. Składniki: 10 dużych lub 20 małych śliwek 1/2 – 1 puszka mleka kokosowego 1-2 laski wanilii szczypta imbiru ksylitol lub miód lub cukier demerara 1-2 łyżeczki   Śliwki przekrawamy...

czytaj dalej
Joanna Arciszewska - ZnanyLekarz.pl

Facebook