Tort bez mleka truskawkowo waniliowy
Składniki: Biszkopt z mąki pszennej z tego przepisu: https://www.swiatdietetyki.pl/przepisy/desery-slodycze/bardzo-puszysty-biszkopt/ lub bezglutenowy z tego przepisu: https://www.swiatdietetyki.pl/przepisy/desery-slodycze/biszkopt-jaglany-wg-niebonatalerzu/ Puszka...
czytaj dalejBardzo puszysty biszkopt
Składniki na małą tortownicę: 4 jaja w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki drobnego cukru lub ksylitolu 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 laska wanilii lub 1...
czytaj dalejMusztarda
Własną domową musztardę można zrobić niesłychanie prosto i na pewno będzie bez konserwantów. Składniki: 10 łyżek gorczycy (najlepiej mieszanej białej z czarną w proporcji 1:4 lub 1:3) 5 łyżek octu winnego lub jabłkowego 2 łyżki wody 1/3 łyżeczki...
czytaj dalejJaglane ciasto z jabłkami, kokosowym karmelem i sezamem
Bezglutenowe jaglane ciasto z jabłkami, kokosowym karmelem i sezamem Składniki (na tortownicę lub małą blaszkę) : 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 1/2 szklanki ksylitolu lub 3/4 szklanki cukru 4 jajka 2 duże jabłka 1 łyżeczka proszku do pieczenia( dla...
czytaj dalejBiszkopt jaglany wg niebonatalerzu
Świetny przepis na biszkopt jaglany . Źródło : blog niebonatalerzu. Składniki (na tortownicę 23 cm) : wszystkie składniki powinny mieć jednakową, pokojową temperaturę – 2/3 szklanki kaszy jaglanej – 4 łyżki mleka (zwykłego lub roślinnego) – 6 jajek...
czytaj dalejZupa krem z dyni z cukinią i sezamem.
ZUPA KREM Z DYNI Z CUKINIĄ I SEZAMEM – przepis na danie bezglutenowe i bezmleczne. Składniki: 1 mała dynia (70dkg-1kg) 3 gałązki selera naciowego 1 średnia cebula 1/2 bakłażana bez skóry 2-3 łyżki kaszy jaglanej 4 ząbki czosnku 4 łyżki śmietanki...
czytaj dalejMleko migdałowe
100 g migdałów zalewamy wrzątkiem na co najmniej 2 godziny, po tym czasie ściągamy z nich skórki. Przygotowujemy 0,7-1 litra przegotowanej gorącej wody. Wrzucamy do dzbanka migdały i wlewamy ok. szklanki wody, miksujemy blenderem kilka minut, przelewamy przez sito....
czytaj dalejPstrąg w sosie pietruszkowym
Składniki: 2 pstrągi wypatroszone łyżka klarowanego masła duży pęczek zielonej pietruszki mała cytryna 1 mała cebula lub szalotka ew. łyżka suszonej cebuli imbir mielony sól pieprz Rybę, cytrynę i pietruszkę dokładnie myjemy. Z pietruszki odcinamy grubsze gałązki. Na...
czytaj dalejSos vinegret
Wariant 1 – jasny: Potrzebujemy: mały słoiczek (np. po musztardzie) 1 czubata łyżeczka musztardy dijońskiej lub np. miodowej lub innej ulubionej 1 łyżka soku z cytryny 1 czubata łyżeczka cukru lub miodu 4 łyżki oliwy z oliwek duża szczypta soli (ok 1/5-1/4...
czytaj dalejGulasz z dzika jednogarnkowy.
Składniki: 500g mięsa z dzika Płaska łyżeczka tłuszczu (olej rzepakowy, kokosowy, smalec z kaczki, klarowane masło) 1 kg średnich ziemniaków 3 łodyżki selera naciowego 1/2-1 cebula Ziele angielskie (2szt.) liście laurowe (4szt.) 3 jagody jałowca 2 małe gałązki...
czytaj dalej- « Poprzednie
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- Następne »