Jaglane ciasto z jabłkami, kokosowym karmelem i sezamem

Bezglutenowe jaglane ciasto z jabłkami, kokosowym karmelem i sezamem

 

Składniki (na tortownicę lub małą blaszkę) :

 

1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej

1/2 szklanki ksylitolu lub  3/4 szklanki cukru

4 jajka

2 duże jabłka

1 łyżeczka proszku do pieczenia( dla chorych na celiakię bezglutenowy)

2 czubate łyżki mąki z amarantusa (lub innej)

2 łyżki oleju

150-200 ml mleka kokosowego ( gęstego z puszki)

2 czubate łyżki cukru pudru

płaska łyżeczka cynamonu

2 czubate łyżki sezamu lekko podprażonego na patelni

 

Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie bez soli i miksujemy blenderem na papkę – dodajemy kilka łyżek wody , tylko tyle aby dała się zmiksować. Studzimy do temperatury pokojowej.

cynamon kora swiat-dietetyki

Żółtka 4 jaj ucieramy z połową cukru na puszystą masę i powoli po 1 łyżce dodajemy do niej masę jaglaną uważając , żeby wszystko było dobrze wymieszane (cały czas na najwyższych obrotach miksera).

Ubijamy pianę z białek , gdy jest sztywna dodajemy po 1 łyżce cukier , aż się rozpuści.

Do piany dodajemy teraz mus jaglany powoli i delikatnie mieszając najlepiej łyżką lub ręczną ubijaczką, musimy uważać żeby masa się nie zwarzyła. Dodajemy proszek do pieczenia, cynamon  i na przemian łyżkę mąki i łyżkę oleju cały czas delikatnie mieszając.

 

Wykładamy na nasmarowaną blaszkę i na wierzch układamy delikatnie jabłka pokrojone w  ok. 5-milimetrowe plasterki, możemy jeszcze oprószyć delikatnie cynamonem.

Pieczemy ok. 30-40 minut (zależy od wielkości blaszki i grubości ciasta – najlepiej wychodzi , gdy nie jest zbyt wysokie)  w temperaturze 170 st. bez termoobiegu (góra-dół) . Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i otwieramy drzwiczki – ciasto powinno wystygnąć w środku.

sezam swiat-dietetyki

Na patelni na niedużym ogniu rozpuszczamy cukier puder (ew. zwykły cukier) , nie mieszamy – czekamy aż się skarmelizuje.

Gdy już ma brązową barwę dodajemy mleko kokosowe i intensywnie mieszamy trzepaczką do jaj, tak aby cały karmel się rozpuścił, odparowujemy na tyle, żeby uzyskać gęstą ale lejącą masę o kolorze toffi.

 

 

 

Jeszcze ciepłe ciasto polewamy strużkami karmelu i posypujemy uprażonym sezamem.

 

Jest naprawdę przepyszne.

 

 

ciasto jabłkowo sezamowe swiat-dietetyki

 

 

 

Facebook