Grzybica

Grzybica – czym jest?

Kandydoza to grzybicza infekcja, która może dotyczyć skóry, paznokci, błon śluzowych lub być infekcją uogólnioną. Najczęściej spowodowana jest przez drożdżaki z rodzaju Candida, szczególnie Candida albicans. Candida to mikroorganizmy, które powszechnie występują w przyrodzie. Obecność i liczebność Candida w naszym organizmie jest nadzorowana przez układ odpornościowy. Zdrowy organizm zapobiega nadmiernemu namnażaniu się drożdżaków, nie doprowadzając do infekcji. Niestety, w wielu przypadkach układ odpornościowy nie funkcjonuje prawidłowo, co spowodowane jest niewłaściwą dietą, stresem, zażywanymi lekami. Istnieją również inne czynniki, które doprowadzają do rozwoju infekcji, oddziałując negatywnie zarówno na układ immunologiczny jak i pokarmowy. Należą do nich: sterydy, lekki immunosupresyjne, antybiotyki, długotrwała hospitalizacja, toksyny, metale ciężkie.

Dieta w grzybicy

Badania sugerują, że nieodpowiednia ilość węglowodanów w diecie może stanowić czynnik ryzyka rozwoju grzybicy. Ponadto istnieje wiele produktów i składników odżywczych, które mają znaczący wpływ na kontrolowanie infekcji przez organizm. Dieta w grzybicy, w tym zalecenia dotyczące sposobu żywienia powinny być ustalane dla każdego pacjenta indywidualnie, uwzględniając rodzaj infekcji, nietolerancje pokarmowe i  choroby towarzyszące. Odpowiednia dieta w grzybicy pozwoli nie tylko na pokonanie infekcji, ale również poprzez wsparcie układu immunologicznego, infekcje będą występowały zdecydowanie rzadziej w przyszłości. Dietoterapia jest niezwykle ważna u małych pacjentów, u których stwierdzono grzybicę, ponieważ powinna wykluczać produkty niedozwolone, nie wpływając negatywnie na rozwój dziecka.

Jak wygląda dieta w grzybicy? Czy u dorosłych i dzieci wygląda tak samo? Jakie są choroby grzybicy? Poniżej znajdziesz porady i informacje na te i wiele innych tematów. Śledź regularnie naszą stronę i dowiedz się więcej o grzybicy!

Olej kokosowy i kwas kaprylowy

Kwas Kaprylowy – nasycony kwas tłuszczowy o 8-węglowym łańcuchu:  CH3(CH2)6-COOH. Występuje między innymi w oleju kokosowym, palmowym i tłuszczach zwierzęcych. Posiada działanie przeciwgrzybicze, zabija drożdżaka Candida, niszcząc ściany komórkowe grzyba. Przywraca...

czytaj dalej
Joanna Arciszewska - ZnanyLekarz.pl

Facebook