Bezglutenowy zakwas na chleb

1 dzień. Wlewamy do słoika 2 łyzki ciepłej przegotowanej wody i dodajemy 2 łyzki mąki z brązowego ryzu i pół łyżeczki cukru, mieszamy, przykrywamy czystą lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24h (gdy brak takiego to w piekarniku włączamy samo światełko i wstawiamy nasz zakwas).

2 dzień.  dodajemy 1 łyżkę ciepłej wody i 1 łyżkę mąki z brązowego ryżu i 1/2 łyżeczki cukru , mieszamy i odstawiamy na 24hprzykryte oczywiście ściereczką.

3 dzień.  dodajemy 1 łyżkę ciepłej wody , 1/2 łyżeczki cukru i 1 łyżkę mąki z brązowego ryżu lub zwykłej ryżowej lub jaglanej, gryczanej, owsianej, amarantusowej itd – dowolnej bezglutenowej

 

 

4 dzień. dodajemy 1 łyżkę ciepłej wody i 1 łyżkę mąki z brązowego ryżu i 1/2 łyżeczki cukru , mieszamy i odstawiamy na 24hprzykryte oczywiście ściereczką.

5 dzień.  dodajemy 1 łyżkę ciepłej wody , 1/2 łyżeczki cukru i 1 łyżkę mąki z brązowego ryżu lub zwykłej ryżowej lub jaglanej, gryczanej, owsianej, amarantusowej itd – dowolnej bezglutenowej

Po 5-ciu dniach zakwas jest gotowy .

Do upieczenia 1-go ok. kilogramowego chleba potrzebujemy ok. 150ml zakwasu – możemy dodać całą zawartość słoika, ale nie wyskrobywać ze ścianek, tylko dodać do pozostałości 2 łyżki ciepłej wody i 2 łyżki mąki z brązowego ryżu lub gryczanej, pół łyżeczki cukru itd – w nieskończoność można go odtwarzać cały czas używając na bieżąco do wypieku chleba bezglutenowego.

Ten zakwas może również stanowić podstawę do wykonania zakwasu na żurek bezglutenowy.

 

Joanna Arciszewska

Dowiedz się więcej na temat glutenu poniżej:

Dieta bezglutenowa Wrocław

Facebook