Gruszka z polewą czekoladową bez mleka i glutenu.
Składniki:
4-6 gruszek
1/2 – 1 łyżeczka cynamonu
opcjonalnie 2-4 łyżki płatków migdałów lub orzechów włoskich do posypania
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1/2 puszki mleka kokosowego
woda
Gruszki przekrawamy na pół wzdłuż – jeśli chcemy , możemy wyciąć pestki, nacieramy cynamonem i wstawiamy do gorącego piekarnika na 10-15 minut w zależności od stopnia miękkości i gatunku gruszek.
W tym czasie podgrzewamy w garnuszku mleko kokosowe (ew. dodajemy trochę wody jeśli jest bardzo gęste), kruszymy do niego czekoladę i mieszamy intensywnie aż do jej rozpuszczenia – najlepiej robić to w kąpieli wodnej, żeby się nie zwarzyła.
Zamiast czekolady możemy dodać 2 łyżeczki kakao i 1 łyżeczkę cukru, lub miodu, ksylitolu, syropu z agawy itp.
Zamiast gruszek można użyć również jabłek.