Śliwki zapiekane z sosem waniliowym

Śliwki zapiekane z sosem waniliowym – deser bez glutenu, mleka i jaj.

Składniki:

10 dużych lub 20 małych śliwek

1/2 – 1 puszka mleka kokosowego

1-2 laski wanilii

szczypta imbiru

ksylitol lub miód lub cukier demerara 1-2 łyżeczki

 

Śliwki przekrawamy na pół, wyciągamy pestki, układamy w naczyniu żaroodpornym miąższem do góry.

Mleko kokosowe zagotowujemy z ksylitolem, imbirem i  pestkami z 2 lasek wanilii (same wydrążone laski też wrzucamy, żeby oddały zapach) i odstawiamy do ostygnięcia żeby cały aromat przeniknął do mleka.

Takim sosem zalewamy przygotowane śliwki i wstawiamy do piekarnika na ok. 10-15 minut – na wyczucie, żeby śliwki się nie rozpadły , a sos trochę odparował.

Śliwki mogą też być suszone, wtedy zalewamy je gorącym sosem i zapiekamy pod przykryciem.

 

Osoby, które mogą jeść nabiału mogą użyć śmietanki zamiast mleka kokosowego.

 

Zamiast śliwek można użyć brzoskwiń, nektarynek, moreli, gruszek.

Facebook