Śliwki zapiekane z sosem waniliowym – deser bez glutenu, mleka i jaj.
Składniki:
10 dużych lub 20 małych śliwek
1/2 – 1 puszka mleka kokosowego
1-2 laski wanilii
szczypta imbiru
ksylitol lub miód lub cukier demerara 1-2 łyżeczki
Śliwki przekrawamy na pół, wyciągamy pestki, układamy w naczyniu żaroodpornym miąższem do góry.
Mleko kokosowe zagotowujemy z ksylitolem, imbirem i pestkami z 2 lasek wanilii (same wydrążone laski też wrzucamy, żeby oddały zapach) i odstawiamy do ostygnięcia żeby cały aromat przeniknął do mleka.
Takim sosem zalewamy przygotowane śliwki i wstawiamy do piekarnika na ok. 10-15 minut – na wyczucie, żeby śliwki się nie rozpadły , a sos trochę odparował.
Śliwki mogą też być suszone, wtedy zalewamy je gorącym sosem i zapiekamy pod przykryciem.
Osoby, które mogą jeść nabiału mogą użyć śmietanki zamiast mleka kokosowego.
Zamiast śliwek można użyć brzoskwiń, nektarynek, moreli, gruszek.