Insulinooporność – przyczyny
Insulinooporność jest jedną z przyczyn cukrzycy typu II i cukrzycy ciążowej. Polega na wrażliwości tkanek docelowych na insulinę, pomimo jej prawidłowego lub wysokiego stężenia w surowicy krwi. Przyczyny insulinooporności są bardzo zróżnicowane i u każdego pacjenta mogą wyglądać inaczej. Do najczęściej wymienianych należą: czynniki genetyczne (np. mutacje genu odpowiedzialnego za budowę receptora insulinowego) i środowiskowe (m.in. otyłość, niska aktywność fizyczna, ftalany, czy nadmiar kortyzolu, spowodowany np. zażywaniem sterydów). Jedna z metod rozpoznania insulinooporności polega na równoczesnym pomiarze glukozy i insuliny w surowicy krwi. Iloraz stężenia insuliny (mIU/l) do stężenia glukozy (mg/dl), wyższy niż 0,3 oznacza insulinooporność.
Insulinooporność – objawy
Zarówno przyczyny jak i objawy schorzenia są bardzo indywidualne. Do najczęściej wymienianych objawów należą:
-
ciągłe zmęczenie,
-
apetyt na słodycze,
-
rozdrażnienie,
-
senność po posiłku.
Dieta na insulinooporność
Stała zmiana nawyków żywieniowych jest konieczna, głównie ze względu na powikłania, które niesie za sobą insulinooporność. Do najczęstszych konsekwencji insulinooporności należą: cukrzyca typu II, choroby serca, niealkoholowe stłuszczenie wątroby, obturacyjny bezdech senny czy zespół policystycznych jajników. Odpowiednio skomponowane zalecenia, poza uniknięciem powikłań wrażliwości na insulinę, przyczynią się do poprawy samopoczucia i zmniejszenia ochoty na słodycze. Warto wspomnieć, że w insulinooporności utrata zbędnych kilogramów ,,na własną rękę’’ jest bardzo trudna i często niesie za sobą ryzyko powikłań. Dlatego bardzo ważna jest wizyta u doświadczonego specjalisty.
Dowiedz się więcej o insulinooporności i związanymi z nią chorobami poniżej. Znajdziesz tutaj przydatne informacje i porady nie tylko na temat tej choroby, ale również o metodach leczenia, w tym również i diecie na insulinooporność.
Cukrzyca a insulinooporność
Cukrzyca typu I, cukrzyca typu II, insulinooporność, hiperinsulinemia, hipoglikemia reaktywna. Wszystkie wymienione choroby
czytaj dalejOwoce – podział ze względu na IG
Szybki podział owoców ze względu na indeks glikemiczny: niski, średni, wysoki. Świeże – nie suszone ani z puszki
czytaj dalejCukrzyca i insulinooporność – zalecenia dietetyczne
Cukrzyca – choroba metaboliczna charakteryzująca się stałą hiperglikemią na czczo, między posiłkami lub po posiłku, której
czytaj dalejHipoglikemia
Hipoglikemia to stan, w którym ilość glukozy we krwi spada poniżej 70 mg/dl (3,9mmol/l). Pierwsze objawy pojawiają się gdy
czytaj dalej