Insulinooporność

Insulinooporność – przyczyny

Insulinooporność jest jedną z przyczyn cukrzycy typu II i cukrzycy ciążowej. Polega na wrażliwości tkanek docelowych na insulinę, pomimo jej prawidłowego lub wysokiego stężenia w surowicy krwi. Przyczyny insulinooporności są bardzo zróżnicowane i u każdego pacjenta mogą wyglądać inaczej. Do najczęściej wymienianych należą: czynniki genetyczne (np. mutacje genu odpowiedzialnego za budowę receptora insulinowego) i środowiskowe (m.in. otyłość, niska aktywność fizyczna, ftalany, czy nadmiar kortyzolu, spowodowany np. zażywaniem sterydów). Jedna z metod rozpoznania insulinooporności polega na równoczesnym pomiarze glukozy i insuliny w surowicy krwi. Iloraz stężenia insuliny (mIU/l) do stężenia glukozy (mg/dl), wyższy niż 0,3 oznacza insulinooporność.

Insulinooporność – objawy

Zarówno przyczyny jak i objawy schorzenia są bardzo indywidualne. Do najczęściej wymienianych objawów należą:

  • ciągłe zmęczenie,
  • apetyt na słodycze,
  • rozdrażnienie,
  • senność po posiłku.

Dieta na insulinooporność

Stała zmiana nawyków żywieniowych jest konieczna, głównie ze względu na powikłania, które niesie za sobą insulinooporność. Do najczęstszych konsekwencji insulinooporności należą: cukrzyca typu II, choroby serca, niealkoholowe stłuszczenie wątroby, obturacyjny bezdech senny czy zespół policystycznych jajników. Odpowiednio skomponowane zalecenia, poza uniknięciem powikłań wrażliwości na insulinę, przyczynią się do poprawy samopoczucia i zmniejszenia ochoty na słodycze. Warto wspomnieć, że w insulinooporności utrata zbędnych kilogramów ,,na własną rękę’’ jest bardzo trudna i  często niesie za sobą ryzyko powikłań. Dlatego bardzo ważna jest wizyta u doświadczonego specjalisty.

Dowiedz się więcej o insulinooporności i związanymi z nią chorobami poniżej. Znajdziesz tutaj przydatne informacje i porady nie tylko na temat tej choroby, ale również o metodach leczenia, w tym również i diecie na insulinooporność.

Liść morwy białej

Liść morwy białej – właściwości lecznicze i zastosowanie w leczeniu cukrzycy Morwa biała, która w Polsce jest najpopularniejszą odmianą morwy, pochodzi z Azji i jest od wieków znana jako roślina o właściwościach leczniczych. W tradycyjnej medycynie chińskiej...

czytaj dalej
Joanna Arciszewska - ZnanyLekarz.pl

Facebook