Przepisy

Makowiec z kaszy jaglanej

Makowiec z kaszy jaglanej Szklankę kaszy jaglanej podprażamy lekko na patelni i płuczemy gorącą wodą, gotujemy na sypko, w drugim naczyniu parzymy szklankę maku mielonego. Łączymy oba składniki, dodajemy 2 łyżki oleju kokosowego, 5 łyżek mleka kokosowego, 5 łyżek...

czytaj dalej

Pstrąg w sosie pietruszkowym

Składniki: 2 pstrągi  wypatroszone łyżka klarowanego masła duży pęczek zielonej pietruszki mała cytryna 1 mała cebula lub szalotka ew. łyżka suszonej cebuli imbir mielony sól pieprz Rybę, cytrynę i pietruszkę dokładnie myjemy. Z pietruszki odcinamy grubsze gałązki. Na...

czytaj dalej

Sos vinegret

Wariant 1 – jasny: Potrzebujemy: mały słoiczek (np. po musztardzie) 1 czubata łyżeczka musztardy dijońskiej lub np. miodowej lub innej ulubionej 1 łyżka soku z cytryny 1 czubata łyżeczka cukru lub miodu 4 łyżki oliwy z oliwek duża szczypta soli (ok 1/5-1/4...

czytaj dalej

Danie jednogarnkowe z burakami

Danie jednogarnkowe z burakami 2 duże buraki, 4 ziemniaki lub bataty duża czerwona cebula 1/2 marchwi 200g fileta z piersi kurczaka lub indyka bez skóry 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 małej czerwonej kapusty 1/2 dużego selera     Buraki gotujemy w garnku...

czytaj dalej

Zupa krem z dyni z cukinią i sezamem.

ZUPA KREM Z DYNI Z CUKINIĄ I SEZAMEM – przepis na danie bezglutenowe i bezmleczne.   Składniki: 1 mała dynia (70dkg-1kg) 3 gałązki selera naciowego 1 średnia cebula 2-3 łyżki kaszy jaglanej 4 ząbki czosnku 4 łyżki śmietanki migdałowej 1 łyżeczka masła 1...

czytaj dalej

Zupa krem z kurek

Zupa krem z kurek   Składniki na 2 porcje: Kurki 300g Dynia 100g Ziemniaki 200g – 2 średnie Marchew 1 średnia ok. 100g Lubczyk 2 spore gałązki Mleko kokosowe z puszki lub mleko migdałowe domowe 1-2 łyżki Oliwa z oliwek 2 łyżeczki Sól Pieprz Gałka...

czytaj dalej

Polędwiczka wieprzowa nadziewana wędzoną śliwką

Składniki: 1 wieprzowa polędwiczka 5-10 wędzonych śliwek (nie suszonych kalifornijskich tylko wędzonych z warzywniaka  sprzedawanych na kg) – w zależności od wielkości polędwiczki sól estragon lub rozmaryn Myjemy polędwiczkę chłodną wodą i osuszamy. Robimy...

czytaj dalej

Jabłkowe placuszki bezglutenowe

Składniki: 3 duże jabłka starte na grubych oczkach 1 jajko 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli ziarenka z 1 wanilii 3 czubate  łyżki mąki kukurydzianej lub jaglanej lub innej bezglutenowej   Wszystkie składniki wymieszać , nakładać placuszki na patelnię łyżką i...

czytaj dalej

Bezglutenowa szarlotka

Bezglutenowa szarlotka bez białka jaj i mleka Składniki: 1-1,5 kg jabłek mąka owsiana lub gryczana  200g 50 g masła 2 żółtka 1-2 łyżki mleka kokosowego z puszki ksylitol 2 łyżki 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej Z podanych składników zagniatamy...

czytaj dalej
Joanna Arciszewska - ZnanyLekarz.pl

Facebook