Składniki:
500g mięsa z dzika
Płaska łyżeczka tłuszczu (oliwa smalec z kaczki, klarowane masło)
1 kg średnich ziemniaków
3 łodyżki selera naciowego
1/2-1 cebula
Ziele angielskie (2szt.)
liście laurowe (4szt.)
3 jagody jałowca
2 małe gałązki rozmarynu
pieprz
mały kawałek chili
1/4-1/2 łyżeczki imbiru w proszku
sól
Mięso kroimy w kostkę o wielkości jaką lubimy. Podsmażamy do zrumienienia i dodajemy posiekane cebulę oraz seler naciowy. Dusimy przez kilka minut na średnim ogniu, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, chili i jałowiec, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu 1-1,5 godziny, tak aby mięso było prawie miękkie.
Po tym czasie dodajemy sól , ziemniaki obrane i pokrojone na połówki lub ćwiartki, rozmaryn, pieprz , imbir i gotujemy do całkowitej miękkości ziemniaków ok. 30-40 minut.
Ziemniaki , cebula i seler zagęszczają wywar i nie trzeba dodawać żadnej mąki.
Gulasz z dzika