Składniki:
2 pstrągi wypatroszone
łyżka klarowanego masła
duży pęczek zielonej pietruszki
mała cytryna
1 mała cebula lub szalotka ew. łyżka suszonej cebuli
imbir mielony
sól
pieprz
Rybę, cytrynę i pietruszkę dokładnie myjemy. Z pietruszki odcinamy grubsze gałązki. Na dużej patelni rozpuszczamy klarowane masło, kładziemy posoloną i przyprawioną (również w środku) rybę, pietruszkę, pokrojoną cebulę, cytrynę w plasterkach ale bez pestek.
Dusimy pod pokrywką na niedużym ogniu ok. 4-5 minut z każdej strony.
Rybę przekładamy na talerze, cytrynę z patelni odciskamy i wyrzucamy.
Zawartość patelni czyli masło, wywar z ryby i cytryny, cebulę i pietruszkę miksujemy blenderem na zielony aksamitny sos, którym polewamy ryby. Palce lizać…