Pstrąg w sosie pietruszkowym

Składniki:

2 pstrągi  wypatroszone

łyżka klarowanego masła

duży pęczek zielonej pietruszki

mała cytryna

1 mała cebula lub szalotka ew. łyżka suszonej cebuli

imbir mielony

sól

pieprz

Rybę, cytrynę i pietruszkę dokładnie myjemy. Z pietruszki odcinamy grubsze gałązki. Na dużej patelni rozpuszczamy klarowane masło, kładziemy posoloną i przyprawioną (również w środku) rybę, pietruszkę, pokrojoną cebulę, cytrynę w plasterkach ale bez pestek.

Dusimy pod pokrywką na niedużym ogniu ok. 4-5 minut z każdej strony.

Rybę przekładamy na talerze, cytrynę z patelni odciskamy i wyrzucamy.

Zawartość patelni czyli masło, wywar z ryby i cytryny, cebulę i pietruszkę miksujemy blenderem na zielony aksamitny sos, którym polewamy ryby. Palce lizać…

 

Facebook