Kurczak z fasolką szparagową w sosie musztardowym – składniki :
Porcja na 1 osobę:
100 g mięsa z kurczaka bez skóry – najlepiej polędwiczki
200 g fasolki szparagowej – najlepiej zielonej
1 łyżeczka musztardy
50ml mleka kokosowego
50ml wody
imbir, kurkuma, papryka, pieprz,sól
Fasolkę gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. W tym czasie go garnka lub woka wlewamy mleko kokosowe i wodę oraz musztardę, dodajemy przyprawy. Gdy się zagotuje wkładamy umyte polędwiczki lub inne pokrojone mięso, gotujemy na małym ogniu aż do ścięcia się całego mięsa – 5-10 minut . Najlepiej pod pokrywką, żeby zbyt dużo wody nie odparowało. Pod koniec dodajemy ugotowaną i odsączoną fasolkę. Podajemy z brązowym ryżem, pęczakiem lub komosą ryżową.
Joanna Arciszewska-Olejniczak