Składniki na gołąbki z grzybami:
Ryż brązowy lub kasza gryczana niepalona, pęczak, komosa ryżowa – 1/2 kg
Kapusta włoska lub biała, może też być pekińska – 1 główka
Pomidory lima 1 kg
a zimą przecier pomidorowy zrobiony latem ok. 0,5l
Podgrzybki lub inne grzyby leśne świeże lub mrożone lub pieczarki ok. 1/2 kg
Suszone grzyby – 2-4 łyżki
Cebula – 1 duza
Masło ew. oliwa – 1 łyżka
Sól, pieprz, kminek , papryka, imbir
Ryż lub kaszę gotujemy al dente (pod pokrywką 1 szklanka ryżu plus 1 szklanka wody na małym ogniu aż do wchłonięcia wody). W tym czasie kroimy drobno cebulę i grzyby i podsmażamy na maśle, pod koniec dodajemy pokruszone w rękach suszone grzyby. Mieszamy grzyby z ryżem , przyprawiamy do smaku i zawijamy w liście sparzonej kapusty. Układamy w garnku na pokrojonych i obranych ze skórki pomidorach (warstwa pomidorów, potem gołąbków i tak na zmianę, na końcu pomidory) , lub zalewamy przecierem. Gotujemy ok. 1 godziny pod przykryciem (w zależności od rodzaju kapusty, pekińska gotuje się najkrócej, zwykła biała najdłużej).
mgr inż. Joanna Arciszewska-Olejniczak