Bezglutenowa szarlotka bez białka jaj i mleka
Składniki:
1-1,5 kg jabłek
mąka owsiana lub gryczana 200g
50 g masła
2 żółtka
1-2 łyżki mleka kokosowego z puszki
ksylitol 2 łyżki
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na godzinę
W tym czasie obieramy 4-5 dużych jabłek (ok. 1-1,5 kg) i trzemy na tarce – wysmażamy na patelni ok. 0,5 godziny, aby odparować tyle wody ile się da, gdy lekko zbrązowieją dodajemy cynamon – nie słodzimy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki wałkujemy i robimy 2 dość cienkie placki . Wykładamy 1-szy placek na tortownicę 21-24cm i nakłuwamy widelcem , wykładamy jabłka i na wierzch dodajemy drugi placek.
Możemy też zrobić 1 grubszy a na wierzch dać kruszonkę.
Kruszonka:
2 garście zmielonych drobno migdałów lub orzechów, wiórków kokosowych
1 czubata łyżeczka masła
4 łyżeczki ksylitolu
Zagniatamy kruszonkę i posypujemy ciasto.
Pieczemy 35-45 minut w temp. 180-190 st.do zrumienienia.
Więcej przepisów tutaj.