ZUPA KREM Z DYNI Z CUKINIĄ I SEZAMEM – przepis na danie bezglutenowe i bezmleczne.
Składniki:
1 mała dynia (70dkg-1kg)
3 gałązki selera naciowego
1 średnia cebula
2-3 łyżki kaszy jaglanej
4 ząbki czosnku
4 łyżki śmietanki migdałowej
1 łyżeczka masła
1 łyżka oliwy
1-2 litry wody
sól
pieprz
1 łyżka lubczyku świeżego lub mrożonego
1 łyżka natki pietruszki świeżej lub mrożonej
1 nieduża cukinia
4 łyżki sezamu podprażonego na patelni
Cebulę i seler naciowy podduszamy na maśle, dodajemy pokrojony miąższ dyni, solimy i dolewamy całą wodę, dodajemy kaszę jaglaną. Gotujemy ok. 30 minut pod przykryciem.
Po tym czasie dodajemy czosnek , miksujemy na gładką masę i gotujemy jeszcze do uzyskania konsystencji kremu. Na koniec dodajemy lubczyk i pietruszkę , doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy jeszcze raz .
Dodajemy śmietankę migdałową (lub zwykłą w zależności od tego jaką możemy jeść).
Cukinię obieramy ze skórki i ścinamy z niej obieraczką wąskie paski, które wrzucamy na wrzącą wodę i blanszujemy ok. 1 minuty. Jeśli nie mamy obieraczki możemy ją po prostu pokroić w cienkie półplasterki (w takim wypadku lepiej zostawić skórę – będą ładniej wyglądały).
Zblanszowany makaron z cukinii nakładamy na talerz, zalewamy zupą, polewamy oliwą i obficie posypujemy sezamem.
Zupa jest lekkostrawna, sycąca i nie potrzeba do niej żadnych dodatków .