Polędwiczka wieprzowa nadziewana wędzoną śliwką

Składniki:
1 wieprzowa polędwiczka
5-10 wędzonych śliwek (nie suszonych kalifornijskich tylko wędzonych z warzywniaka  sprzedawanych na kg) – w zależności od wielkości polędwiczki
sól
estragon lub rozmaryn

Myjemy polędwiczkę chłodną wodą i osuszamy. Robimy długim nożem dziurkę przez środek wzdłuż, w którą wkładamy tyle śliwek ile się zmieści , tak, aby polędwica nie pękła. Otwór spinamy wykałaczką.
Solimy z wierzchu i posypujemy estragonem lub rozmarynem. Odkładamy do lodówki w garnku lub szklanej misce , przykrywamy i zostawiamy na 12-24 godziny.
Pieczemy w piekarniku (temp. 200 stopni) w brytfannie 1 godzinę pod przykryciem, w połowie tego czasu obracamy na drugi bok.
Dzięki śliwce uwędzonej polędwica nabierze wspaniałego smaku i aromatu, polecam do ciemnego chleba z chrzanem .

 

 

Polędwiczka wieprzowa nadziewana wędzoną śliwką

Facebook