Składniki dla 1 osoby (525kcal):
- 150g fileta z dorsza
- 2 średnie ziemniaki (ok.250-300g)
- łyżka masła (20g) najlepiej klarowanego
- 2 łyżki natki lub świeżego tymianku, bazylii, lubczyku, szczypiorku
- sól i pieprz czarny do smaku
- ok. 1 plaster cytryny
- 100g kapusty kiszonej
- 50g jabłka
- 50g marchewki
To bardzo klasyczne, proste i szybkie danie.
Obieramy ziemniaki, myjemy i wstawiamy w garnku z wodą na jak największy ogień,
W tym czasie myjemy i osuszamy rybę (najlepiej rozmrozić ją dzień wcześniej w lodówce), solimy i pieprzymy, nacieramy sokiem z cytryny, odkładamy na chwilę do lodówki.
Kroimy kapustę kiszoną , obieramy jabłko i marchew, ścieramy na grube wiórki, dodajemy odrobinę soli i pieprz oraz malutką łyżeczkę dowolnego oleju.
W czasie, gdy ziemniaki się gotują rybę smażymy na niewielkim ogniu skóra do dołu – nie wchłonie dużo tłuszczu, możemy ją również udusić pod pokrywką.
Żeby obniżyć ładunek glikemiczny takiego posiłku zaczynamy jedzenie od surówki, następnie zabieramy się za rybę, ziemniaki dopiero na końcu. Osoby z insulinoopornością, hipoglikemią, cukrzycą, kandydozą zmniejszają ilość ziemniaków do 1szt. , można wtedy zjeść 50g więcej ryby.