Dorsz na maśle

Składniki dla 1 osoby (525kcal):

  • 150g fileta z dorsza
  • 2 średnie ziemniaki (ok.250-300g)
  • łyżka masła (20g) najlepiej klarowanego
  • 2 łyżki natki lub świeżego tymianku, bazylii, lubczyku, szczypiorku
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • ok. 1 plaster cytryny
  • 100g kapusty kiszonej
  • 50g jabłka
  • 50g marchewki

 

To bardzo klasyczne, proste i szybkie danie.

Obieramy ziemniaki, myjemy i  wstawiamy w garnku z wodą na jak największy ogień,

W tym czasie myjemy i osuszamy rybę (najlepiej rozmrozić ją dzień wcześniej w lodówce), solimy i pieprzymy, nacieramy sokiem z cytryny, odkładamy na chwilę do lodówki.

Kroimy kapustę kiszoną , obieramy jabłko i marchew, ścieramy na grube wiórki, dodajemy odrobinę soli i pieprz oraz malutką łyżeczkę dowolnego oleju.

W czasie, gdy ziemniaki się gotują rybę smażymy na niewielkim ogniu skóra do dołu – nie wchłonie dużo tłuszczu, możemy ją również udusić pod pokrywką.

Żeby obniżyć ładunek glikemiczny takiego posiłku zaczynamy jedzenie od surówki, następnie zabieramy się za rybę, ziemniaki dopiero na końcu. Osoby z insulinoopornością, hipoglikemią, cukrzycą, kandydozą zmniejszają ilość ziemniaków do 1szt. , można wtedy zjeść 50g więcej ryby.

 

 

Facebook