Składniki na jagodowy budyń z mleka kokosowego z chia :
50-100 ml mleka kokosowego z puszki i 100-150 ml wody
lub 200 ml mleka kokosowego zrobionego samodzielnie z wiórek kokosowych – jak w TYM PRZEPISIE
lub z kartona
Zmiksowane jagody czarne lub mus jagodowy zrobiony latem do słoików
ok. 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki chia
1 łyżka miodu lub ksylitolu
Mleko, wodę, ksylitol zagotowujemy w garnku, wlewamy cały czas mieszając skrobię ziemniaczaną rozrobioną w 50 ml wody. Gdy tylko budyń zgęstnieje odstawiamy go do ostygnięcia. Budyń ma być trochę rzadszy niż zwykle, ponieważ chia wchłonie sporo wody. Po lekkim przestudzeniu dodajemy jagody a następnie chia i intensywnie mieszamy, żeby się nie zbryliły. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Mus jagodowy możemy zastąpić malinowym, jeżynowym, z pestek granatu, wiśniowym itd – pasują wszystkie kwaskowe owoce sezonowe.
Joanna Arciszewska