Makowiec z kaszy jaglanej

Makowiec z kaszy jaglanej

Szklankę kaszy jaglanej podprażamy lekko na patelni i płuczemy gorącą wodą, gotujemy na sypko, w drugim naczyniu parzymy szklankę maku mielonego. Łączymy oba składniki, dodajemy 2 łyżki oleju kokosowego, 5 łyżek mleka kokosowego, 5 łyżek migdałów w płatkach lub kruszonych orzechów, 5 łyżek chia, 5 łyżeczek lub łyżek ksylitolu. Składniki jeszcze na ciepło miksujemy blenderem lub mieszadłem – zależy jaką konsystencję wybieramy.

Wykładamy na blaszkę (najlepiej z folią spożywczą – dobrze się potem kroi).

Polewa:

Rozpuszczamy w garnuszku gorzką czekoladę bez mleka i mniej więcej tyle samo mleka kokosowego z puszki (chyba mleka powinno jednak być więcej – proponuję na wyczucie), musimy uważać ,żeby się nie zagotowało , intensywnie mieszamy trzepaczką. Wylewamy na ciasto. Posypujemy orzechami lub migdałami. Wstawiamy do lodówki na min. 5 godzin.

 

Makowiec z kaszy jaglanej – Przepis od Beatki Jankowskiej.

Facebook