Jagodowy budyń z mleka kokosowego z chia.

Składniki na jagodowy budyń z mleka kokosowego z chia :

 

50-100 ml mleka kokosowego z puszki i 100-150 ml wody

lub 200 ml mleka kokosowego zrobionego samodzielnie z wiórek kokosowych – jak w TYM PRZEPISIE

lub z kartona

Zmiksowane jagody czarne lub mus jagodowy zrobiony latem do słoików

ok. 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej

2 łyżki chia

1 łyżka ksylitolu

 

 

 

Mleko, wodę, ksylitol zagotowujemy w garnku, wlewamy cały czas mieszając skrobię ziemniaczaną rozrobioną w 50 ml wody. Gdy tylko budyń zgęstnieje odstawiamy go do ostygnięcia. Budyń ma być trochę rzadszy niż zwykle, ponieważ chia wchłonie sporo wody. Po lekkim przestudzeniu dodajemy jagody a następnie chia i intensywnie mieszamy, żeby się nie zbryliły. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

 

Mus jagodowy możemy zastąpić malinowym, jeżynowym, z pestek granatu, wiśniowym itd – pasują wszystkie kwaskowe owoce sezonowe.

 

Joanna Arciszewska

Facebook