Otyłość – jak sobie z nią radzić?

Otyłość jest chorobą przewlekłą, charakteryzującą się nadmiernym nagromadzeniem tkanki tłuszczowej w organizmie. W dużej mierze za wystąpienie otyłości odpowiadają czynniki środowiskowe, a w mniejszości czynniki genetyczne ( 30%). Jak wygląda leczenie otyłości? O tym poniżej.

 

Leczenie otyłości – przyczyny otyłości

Do czynników występowania otyłości możemy zaliczyć:

  • nieprawidłowe żywienie: zbyt duża ilość pokarmu, dieta bogata w cukry proste, niskie spożycie błonnika pokarmowego
  • mała aktywność fizyczna
  • stres i zaburzenia psychoemocjonalne
  • zaburzenia genetyczne, metaboliczne
  • czynniki jatrogenne

Istnieją dwa typy otyłości, które zostały wyróżnione na podstawie dystrybucji tkanki tłuszczowej:

  • brzuszna, inaczej wisceralna, androidalna
  • pośladkowo-udowa (gynoidalna)

 

Leczenie otyłości – skutki otyłości

Otyłość brzuszna jest zdecydowanie gorszym typem otyłości. Badania pokazują, że w większym stopniu powoduje uogólniony stan zapalny organizmu i mocniej predysponuje do powikłań, szczególnie metabolicznych:

  • nadciśnienie tętnicze, miażdżyca
  • cukrzyca typu 2, hiperinsulinemia, insulinooporność
  • niewydolność oddechowa
  • zmiany zwyrodnieniowe, dna moczanowa
  • niealkoholowe stłuszczenie wątroby, kamica żółciowa, zapalenie trzustki
  • depresja
  • Leczenie otyłości – jak wygląda?

  • Na początku leczenia dietetycznego pacjent powinien zapisywać ilość zjedzonych pokarmów w dzienniczku żywieniowym. Takie działanie ułatwi pracę z dietetykiem, ale również pozwoli na samodzielną kontrolę i ocenę spożywanych posiłków. Zalecenia  żywieniowe dla pacjentów powinny obejmować przede wszystkim obniżenie energetyczności pokarmów poprzez zmniejszenie porcji przyjmowanych posiłków, zwiększoną ilość płynów, wyeliminowanie podjadania między posiłkami i spożywania śniadań. W leczeniu otyłości ważne jest aby wyeliminować ,,emocjonalne jedzenie’’- epizody braku kontroli nad ilością spożywanych pokarmów po przykrej sytuacji życiowej, czy spożywania niedozwolonych pokarmów w  formie nagrody.

Produkty zalecane:
-warzywa

produkty z pełnego przemiału

orzechy, pestki, ziarna

ryby, mięso

oliwa z oliwek, olej lniany

woda, herbaty ziołowe, herbata zielona
Produkty niewskazane:
słodycze, słone przekąski

owoce suszone, owoce świeże w dużych ilościach

przetworzone produkty zbożowe np. biała mąka pszenna, jasne makarony, mąka kukurydziana

soki owocowe, soki słodzone, napoje typu cola

piwo

dania typu fast-food

produkty konserwowane, produkty z glutaminianem monosodowym

Leczenie otyłości – Aktywność fizyczna

W leczeniu otyłości aktywność fizyczna odgrywa ogromną rolę- zwiększa wydatek energetyczny, co ułatwia utratę masy ciała. Dodatkowo powoduje wzrost masy mięśni i kości, co przyczynia się do zwiększonego zapotrzebowanie energetycznego i szybszej utracie masy ciała. Obniża poziom insuliny, poprawia tolerancję na glukozę. I co bardzo ważne w leczeniu otyłości- poprawia samopoczucie, ogólny stan emocjonalny, zapobiega depresji.

Bibliografia:

  1. Plewa M., Markiewicz A.: Aktywność fizyczna w profilaktyce i leczeniu otyłości, Endokrynol. Otył. Zab. Przem. Mat 2006;2(1):30-37.
  2. Kotwas M. i in.: Patogeneza i leczenie otyłości u osób w podeszłym wieku, Forum Medycyny Rodzinnej 2008;2(6):435-444.

Facebook