Owoce są źródłem wielu witamin: A,C,E,B makro- i mikroelementów oraz antyoksydantów, błonnika i łatwo przyswajalnych węglowodanów.
Działają alkalizująco na organizm, neutralizując zakwaszające działanie mięs, ryb, kasz, jaj, pieczywa. Są więc niezbędne w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej.
Najcenniejsze i unikalne składniki jakich dostarczają nam owoce to antyoksydanty czyli: witaminy A, C, E oraz polifenole, czyli bioflawonoidy i karotenoidy (likopen występujący w pomidorach, zeaksantyna, luteina znajdują się w zielonych warzywach) .
Flawonoidy znajdują się w owocach, warzywach, orzechach, kakao, czekoladzie, kawie , herbacie, winie.
Najcenniejsze to antocyjany czyli ciemno-czerwone barwniki, które występują w ciemnoczerwonych : aronii, czarnej porzeczce, jagodach, jeżynach, wiśniach, malinach, żurawinie, winogronach.
Antyoksydanty hamują w organizmie procesy utleniania , w których powstają wolne rodniki . Ich nadmiar prowadzi do rozwoju chorób układu krążenia, nowotworowych, cukrzycy. Przeciwutleniacze podawane w formie suplementów mogą tracić to działanie antyoksydacyjne i działać wręcz prooksydacyjnie, czyli zwiększać ilość wolnych rodników. Najbezpieczniej więc spożywać je w postaci owoców – ryzyko przedawkowania jest znikome.
Najlepsze źródła flawonoidów wśród owoców (na 100g owoców):
Aronia – 1950 mg
Dzika róża – 850 mg
Borówki amerykańskie – 650 mg
Czarne porzeczki – 640 mg
Żurawiny – 500 mg
oraz inne sezonowe ciemne owoce: jeżyny, wiśnie, jeżyny, jagody a także ciemne winogrona.
Inne niezwykle wartościowe owoce :
Jabłka
zawierają dużo błonnika w postaci pektyn, które regulują perystaltykę jelit , wiążą toksyczne substancje w jelitach ułatwiając ich wydalanie z organizmu, obniżają poziom złego cholesterolu LDL. Surowe jabłka mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu mogą je spożywać cukrzycy. Jabłka również zawierają flawonidy , Najwięcej witamin w jabłku znajduje się tuż pod skórką, dlatego najzdrowiej jest jeść je bez obierania.
Ananas
jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Zawiera bromelainę, która działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo. Ananas korzystnie wpływa na nasze kości , stawy, wydalanie kwasu moczowego.
Awokado
Zawarty w awokado fitoskładnik beta-sitosterol obniża poziom LDL (zły cholesterol) i triglicerydów i jednocześnie podnosi poziom HDL (dobry cholesterol) we krwi.
Witamina B6 oraz kwas foliowy , pomagają regulować poziom homocysteiny, która przyczynia się do rozwoju miażdżycy.
Więcej o awokado: https://www.swiatdietetyki.pl/porady/awokado/
Grejpfrut
obniża poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie. Zawiera dużo witaminy C, dzięki czemu korzystnie wpływa na odporność oraz pracę jelit.
Zawiera również glikozyd flawonoidowy narynginę wzmagający lipolizę, obniżający poziom cholesterolu, działający przeciwzapalnie, przeciwrakowo i antyseptycznie.
Ważne!
Blokuje niektóre enzymy wątrobowe biorące udział w metabolizmie wielu leków, dlatego nie wolno popijać lekarstw sokiem grejpfrutowym .