Kalarepa jest rośliną dwuletnią z rodziny kapustnych. Posiada wiele wartości
odżywczych i smakowych. Jest źródłem witaminy C, K, witamin z grupy B, beta-
karotenu oraz składników mineralnych takich jak magnezu i wapnia. Jest również
dobrym źródłem żelaza. Ponadto kalarepa zawiera związki biologicznie czynne o
znaczeniu prozdrowotnym takie jak: glukozynolany, flawonoidy czy luteina.
Glukozynolany zawarte w kalarepie
Glukozynolany to związki bogate w siarkę o charakterze glikozydów. Posiadają
potencjał chemoprewencyjny, ponieważ są regulatorami enzymów stanowiących
ochronę przed zniszczeniem struktury DNA. Częste ich spożywanie może
zapobiegać rozwojowi raka płuc, piersi, prostaty i żołądka. Badania pokazują, że
działanie antynowotworowe wykazują izotycyjaninany- związki powstałe podczas
reakcji hydrolizy enzymatycznej glukozynolanów w uszkodzonej komórce. Uważa
się, że izotiocyjaniany hamują metabolizm związków rakotwórczych i mają wpływ na
etap rozwoju nowotworów. Ponadto glukozynolany działają odkażająco,
przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i wywierają wpływ przeciwmiażdżycowy. Mogą
być pomocne w leczeniu zakażenia H. pylori (bakterii odpowiadającej m.in za
wystąpienie wrzodów żołądka).
Flawonoidy
Obecność flawonoidów w warzywach i owocach chroni je przed promieniowaniem
UV, ponadto nadaje im barwę- od żółtej do fioletowej. Flawonoidy zawarte w
kalarepie mają działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Ponadto mają działanie
antyoksydacyjne. Spożywanie warzyw bogatych we flawonoidy chroni organizm
przed chorobami układu krążenia i starzeniem się. Uszczelniają naczynia
krwionośne, działają rozkurczowo i moczopędnie.
Kalarepa dobra na oczy
Kalarepa bogata jest w luteinę- żółty barwnik należący do karotenoidów. Luteina
wywiera działanie ochronne na plamkę żółtą oka- zgromadzona w niej zapobiega
fotooksydacjnym uszkodzenim ze względu na swoje włąściwości antyoksydacyjne.
Ponadto luteina filtruje światło niebieskie, które ma negatywny wpływ na siatkówkę
oraz zaburza naturalny zegar biologiczny człowieka.
Jak jeść kalarepę?
Kalarepa jest pospolitym warzywnym, lecz nie cieszy się dużą popularnością w
polskich kuchniach. Można spożywać ją zarówno po obróbce termicznej, jak i na
surowo. Warto wiedzieć, że kalarepa jedzona na surowo zachowuje o wiele więcej
wartości odżywczych.
W sklepie powinniśmy wybierać kalarepę małą lub średnią, ponieważ duże kalarepy
mogą być zbyt włókniste. Kalarepa powinna być ciężka.
Kilka pomysłów na dania z kalarepą
1. Przekąską z kalarepy i hummusu
– 1 kalarepa
– 3 łyżki hummusu z czarnuszką
Kalarepę obieramy kroimy w słupki i podajemy razem z pastą
2. Zupa krem z kalarepy
– 1 duża kalarepa
– pół średniego batata
– 1 mała cebula
– 2 ząbki czosnku
– łyżka masła
– szklanka wody
– szklanka rosołu (opcjonalnie)
Na maśle dusimy drobno pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy obraną i
pokrojoną w większą kostkę kalarepę i batat. Dusimy 5 minut. Zalewamy wodą i
przyprawiamy. Gotujemy 30 minut na małym ogniu. Po 30 minutach wlewamy rosół i
gotujemy jeszcze kilka minut. Całość blendujemy na gładki krem.
3. Sałatka z tartą kalarepą
– 1 mała kalarepa
– 2 garści roszponki
– 2 łyżki komosy ryżowej
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– łyżka posiekanej natki pietruszki
Komosę gotujemy. Kalarepę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Łączymy razem wszystkie składniki i polewamy oliwą z oliwek. Sałatkę możemy
doprawić solą i ulubionymi ziołami.
4. Frytki z kalarepy
– 1 duża kalarepa
– ½ łyżeczki suszonego tymianku
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sól i pieprz
Kalarepę obieramy, kroimy w słupki i przekładamy do miseczki. Do kalarepy
dodajemy oliwę, pieprz, sól i tymianek. Całość mieszamy. Kalarepę układamy na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku 25 minut w
temperaturze 180 stopni.