Co wywołuje nietolerancje pokarmowe?
Alergia pokarmowa jest nieprawidłową odpowiedzią immunologiczną organizmu na dany składnik pożywienia. W nietolerancjach pokarmowych układ immunologiczny funkcjonuje prawidłowo, ale zaburzona jest m.in. reakcja metaboliczno-biochemiczna. Dotyczy to przeważnie osób u których układ immunologiczny i mechanizmy anatomiczne i biochemiczne nie funkcjonują w sposób prawidłowy. Przyczyna powstawania alergii i nietolerancji pokarmowych nie została do końca poznana. Przypuszcza się, że odgrywają tu rolę czynniki genetyczne i środowiskowe takie jak: zanieczyszczenie środowiska, chemia w żywności, palenie papierosów w czasie ciąży, nieprawidłowe nawyki żywieniowe. Skojarzenie objawów chorobowych z nietolerancją bądź alergią może być dużym problemem. Wynika to z występowanie dużej ilości różnych objawów – bardzo indywidualnych. Obie przypadłości stanowią poważny problem medyczny.
Niektóre składniki pokarmowe wywołują alergię – nietolerancje w mechanizmie immunologicznym (np. alergia na białko mleka krowiego, alergia na pszenicę) i równocześnie nietolerancję pokarmową – bez mechanizmu immunologicznego (np. nietolerancja białka mleka krowiego, nietolerancja glutenu). Jedna osoba może mieć zarówno alergię jak i nietolerancje pokarmową na ten sam bądź różne składniki.
Nietolerancje pokarmowe a dieta
Leczenie nietolerancji pokarmowych i alergii opiera się przede wszystkim na wyeliminowaniu wszystkich produktów, które wywołują objawy. Produkty można wyeliminować na jakiś czas, po czym sprawdzać, czy organizm zaczął je tolerować. Jednakże odpowiednia dietoterapia nie powinna opierać się tylko na eliminacji – powinna w odpowiedni sposób zastąpić produkty nietolerowane innymi produktami, aby zapobiec niedoborom składników odżywczych. Jest to szczególnie ważne u małych dzieci, u których eliminacja wielu produktów może przyczyniać się do zaburzeń rozwoju.
Nietolerancje pokarmowe cz.2
Nadwrażliwość na pokarmy możemy podzielić na alergiczną i niealergiczną. Alergiczna ma miejsce wtedy, gdy organizm wytwarza
czytaj dalejNietolerancje pokarmowe cz.1
Barierę jelitową tworzą: błona śluzowa jelit, ścisłe połączenia między enterocytami, mikroflora jelitowa, wydzielnicza immunoglobulina A
czytaj dalejNietolerancje wynikające z zaburzeń trawienia i niedoboru enzymów
Nietolerancja laktozy: spowodowana jest upośledzonym trawieniem laktozy z powodu niedoboru laktazy- enzymu, który trawi laktozę.
czytaj dalejFood Detective – jak wykonać test?
Test Food Detective jest testem na nietolerancje pokarmowe, wykrywający produkty, które powodują wytwarzanie przeciwciał IgG
czytaj dalejNietolerancja i alergia na białka – objawy i przyczyny
Niepożądana reakcja na produkty spożywcze może wystąpić w każdym wieku i powodować różnorodne dolegliwości kliniczne
czytaj dalej