choroba hashimoto – czy można jeść gluten?

choroba hashimoto – czy można jeść gluten?

Prywatne: Pytania do dietetyka onlineKategoria: pytaniechoroba hashimoto – czy można jeść gluten?
Anonimowy Personel zapytał 8 lat temu

Mam niedoczynność tarczycy, po badaniach diagnoza brzmiała: Choroba Hashimoto . Mam pytanie, czy dieta ma znaczenie? Czytałam, że nie można jeść glutenu , ale lekarz mnie wyśmiał. Nie wiem co robić. Nie chciałabym , żeby choroba się nadal rozwijała, podobno sposobem odżywaiania można wpłynąć na stan zdrowia. Proszę o poradę.

1 odpowiedzi
SwiatDietetyki Personel odpowiedział 8 lat temu

Choroba Hashimoto jest najczęstszą przyczyną niedoczynności tarczycy. Choroba ma podłoże autoimmunologiczne, często współistnieje z innymi chorobami autoimmunologicznymi. Często wykluczenie z diety np. cukru,  laktozy, kazeiny, glutenu w sposób znaczący poprawia ogólny stan organizmu.
Większość osób z chorobami tarczycy źle trawi i przyswaja gluten, kazeinę, laktozę.
Spożywanie glutenu pobudza wytwarzanie przeciwciał w organizmie co jest niekorzystne przy chorobach autoimmunologicznych – nasila rozwój choroby.
Nowoczesna dietetyka i medycyna zalecają rezygnację z kazeiny i odstawienie na co najmniej 8 tygodni glutenu. Szerzej omówię ten problem w Dziale PORADY.

Facebook