Składniki na 1 porcję (430kcal) :
- 100g kalafiora
- mały ząbek czosnku
- mały kawałek selera korzeniowego
- pół niedużej pietruszki
- kawałek białej części pora
- 1 mały ziemniak
- 2 łyżki mleka kokosowego lub migdałowego
- 1 łyżka migdałów w płatkach
- sól, chili, pieprz, imbir
- 1 łyżka natki pietruszki
- 100g mięsa z piersi kurczaka
- 2 cienkie kromki chleba żytniego pełnoziarnistego – ok. 70g
Mięso oraz warzywa (oprócz natki pietruszki) ugotować w niewielkiej ilości wody, dodać mleko kokosowe i przyprawy. Mięso wyjąć i pokroić w plastry, wywar z warzywami i przyprawami zblendować, doprawić do smaku. Posypać natką pietruszki i podprażonymi płatkami migdałów, z chleba można w piekarniku zrobić grzanki.