Zupa krem z kalafiora z kurczakiem

Składniki na 1 porcję (430kcal) :

  • 100g kalafiora
  • mały ząbek czosnku
  • mały kawałek selera korzeniowego
  • pół niedużej pietruszki
  • kawałek białej części pora
  • 1 mały ziemniak
  • 2 łyżki mleka kokosowego lub migdałowego
  • 1 łyżka migdałów w płatkach
  • sól, chili, pieprz, imbir
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 100g mięsa z piersi kurczaka
  • 2 cienkie kromki chleba żytniego pełnoziarnistego – ok. 70g

 

Mięso oraz warzywa (oprócz natki pietruszki) ugotować w niewielkiej ilości wody, dodać mleko  kokosowe i przyprawy. Mięso wyjąć i pokroić w plastry, wywar z warzywami i przyprawami zblendować, doprawić do smaku. Posypać natką pietruszki i podprażonymi płatkami migdałów, z chleba można w piekarniku zrobić grzanki.

 

 

Facebook