Składniki:
- 3 duże jabłka soczystej odmiany (np. alwa) starte na grubych oczkach
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- ziarenka z 1 wanilii
- 3 czubate łyżki mąki owsianej, kukurydzianej, jaglanej, gryczanej lub innej bezglutenowej (jeśli chcesz użyć ziemniaczanej to najwyżej 1 łyżkę i 2 łyżki innej mąki)
Jabłka zetrzyj na tarce, wymieszaj z solą i cynamonem, poczekaj aż puszczą sok. Wymieszaj z jajkiem i mąką.
Odstaw na 5-10 minut aż ciasto się zwiąże, zamieszaj jeszcze raz. Nakładaj łyżką placuszki na patelnię suchą lub z niewielką ilością oliwy lub oleju i smaż z obu stron na średnim ogniu.
Jabłkowe placuszki bezglutenowe