Jabłkowe placuszki bezglutenowe

Składniki:

  • 3 duże jabłka soczystej odmiany (np. alwa) starte na grubych oczkach
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • ziarenka z 1 wanilii
  • 3 czubate  łyżki mąki owsianej, kukurydzianej, jaglanej, gryczanej lub innej bezglutenowej (jeśli chcesz użyć ziemniaczanej to najwyżej 1 łyżkę i 2 łyżki innej mąki)

 

Jabłka zetrzyj na tarce, wymieszaj z solą i cynamonem, poczekaj aż puszczą sok. Wymieszaj z jajkiem i mąką.

Odstaw na 5-10 minut aż ciasto się zwiąże, zamieszaj jeszcze raz.  Nakładaj łyżką  placuszki na patelnię suchą lub z niewielką ilością oliwy lub oleju i smaż z obu stron na średnim ogniu.

 

 

Jabłkowe placuszki bezglutenowe

Facebook