Danie jednogarnkowe z burakami
2 duże buraki,
4 ziemniaki lub bataty
1/2 marchwi
200g fileta z piersi kurczaka lub indyka bez skóry
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 małej czerwonej kapusty
1/2 dużego selera
Buraki gotujemy w garnku 1/2-1godziny – do miękkości. Na oliwie podsmażamy pokrojoną pierś z indyka lub kurczaka, dodajemy cebulę, pokrojone w słupki seler i marchew oraz pokrojone w kawałki większe niż frytki lub w grube plasterki ziemniaki, solimy , dodajemy pieprz, kozieradkę, imbir, paprykę słodką (co lubimy) . Podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu mieszając co kilka minut. Buraki przelewamy zimną wodą , obieramy ze skóry i kroimy w grube półplasterki lub słupki – dodajemy do reszty warzyw razem z posiekaną kapustą, dusimy razem jeszcze ok. 10 minut, tak aby ziemniaki się nie rozpadły.