Hiperlipidemia – zalecenia żywieniowe
Hiperlipidemia – stężenie cholesterolu (hipercholesterololemia) i/lub triglicerydów (triglicerydemia)
czytaj dalejNiewydolność układu krążenia- zalecenia dietetyczne
Niewydolność układu krążenia – wyróżniamy niewydolność przewlekłą, której przyczyną jest nadmierny wysiłek- obciążenie
czytaj dalejMiażdżyca -zalecenia dietetyczne
Miażdżyca – polega na odkładaniu się w ścianach tętnic cholesterolu i jego estrów oraz lipidów, wskutek czego następuje tworzenie się
czytaj dalejZawał serca – zalecenia dietetyczne
Zawał mięśnia sercowego – rozwija się na skutek długotrwałego niedokrwienia, przyczyny to: zakrzep tętnicy wieńcowej
czytaj dalejZalecenia dietetyczne – niewydolność serca
Niewydolność serca – stan, w którym pojemność minutowa serca i ciśnienie tętnicze nie pokrywają zapotrzebowania tkanek na tlen
czytaj dalejZalecenia dietetyczne w chorobie niedokrwiennej serca
Choroba niedokrwienna serca – upośledzenie ukrwienia serca spowodowane zmniejszeniem średnicy naczyń wieńcowych
czytaj dalej- « Poprzednie
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- Następne »