Zupa krem z dyni z cukinią i sezamem.

ZUPA KREM Z DYNI Z CUKINIĄ I SEZAMEM – przepis na danie bezglutenowe i bezmleczne.

 

Składniki:

1 mała dynia (70dkg-1kg)

3 gałązki selera naciowego

1 średnia cebula

1/2 bakłażana bez skóry

2-3 łyżki kaszy jaglanej

4 ząbki czosnku

4 łyżki śmietanki migdałowej

1 łyżeczka masła

1 łyżka oliwy

1-2 litry wody

sól

pieprz

1 łyżka lubczyku świeżego lub mrożonego

1 łyżka natki pietruszki świeżej lub mrożonej

1 nieduża cukinia

4 łyżki sezamu podprażonego na patelni

Cebulę i seler naciowy podduszamy na maśle, dodajemy pokrojony miąższ dyni, pokrojony bakłażan, solimy i dolewamy całą wodę, dodajemy kaszę jaglaną. Gotujemy ok. 30 minut pod przykryciem.

Po tym czasie dodajemy czosnek , miksujemy na gładką masę i gotujemy jeszcze do uzyskania konsystencji kremu. Na koniec dodajemy lubczyk i pietruszkę , doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy jeszcze raz .

Dodajemy  śmietankę migdałową (lub zwykłą w zależności od tego jaką możemy jeść).

Cukinię obieramy ze skórki i ścinamy z niej obieraczką wąskie paski, które wrzucamy na wrzącą wodę i blanszujemy ok. 1 minuty. Jeśli nie mamy obieraczki możemy ją po prostu pokroić w cienkie półplasterki (w takim wypadku lepiej zostawić skórę – będą ładniej wyglądały).

 

Zblanszowany makaron z cukinii nakładamy na talerz, zalewamy zupą, polewamy oliwą i obficie posypujemy sezamem.

Zupa jest lekkostrawna, sycąca i nie potrzeba do niej żadnych dodatków .

 

 

Facebook