Cebula jest wspaniałym produktem żywnościowym o bogatych wartościach odżywczych i dużych walorach smakowych. W naszym klimacie o tej porze roku jest po prostu niezastąpiona. Łatwo ją wpleść do codziennej diety. Działa rozgrzewająco, poprawia odporność, dostarcza nam wit. C oraz działa antyseptycznie. Poniżej najważniejsze informacje na temat cebuli , w zakładce PRZEPISY znajdziecie zdrowe i smaczne potrawy na bazie cebuli idealne na zimę.
Cebula (Allium cepa .) – warzywo należące do rodziny amarylkowatych. W tej chwili cebula nie występuje już w stanie dzikim, jako warzywo natomiast uprawiana jest niemal na całym świecie. Pochodzi prawdopodobnie z Azji Środkowej, była znana w starożytnym Egipcie, Rzymie i Ameryce.
Łodyga cebuli jest bardzo skrócona – jest to tzw. piętka. Częścią jadalną cebuli są mięsiste pochwy liściowe tworzące w dolnej części rośliny cebulę . Z cebuli wyrastają zielone liście asymilacyjne – czyli szczypiorek.
Przez wiele stuleci należała do najcenniejszych leków przeciw szkorbutowi, czyli ostremu niedoborowi witaminy C. Zabierano ją na statki w dalekie rejsy ponieważ dzięki silnym bakteriobójczym i grzybobójczym właściwościom można ją stosunkowo długo przechowywać.
Właściwości lecznicze
W cebuli występują olejki lotne (w tym dwusiarczek alilo-propylowy o charakterystycznym zapachu, który odpowiada za wiele jej właściwości leczniczych), inne siarczki i związki alkilowe, kwecertyna, enzymy, witaminy: C (nawet 15%), B1,B2,E, K, PP, prowitamina A ), saponiny, flawonoidy, fruktozany, cukier, pektyna, sole wapna, fosforu, krzemu, magnezu, żelaza, cynku i selenu. Większość substancji aktywnych znajduje się w bulwie cebuli.
Wykazuje m.in. działanie dezynfekujące, bakteriobójcze(hamuje rozwój m.in. paciorkowców i gronkowców, Salmonelli, Shigelli) i grzybobójcze,przeciwwirusowe, obniżające ciśnienie tętnicze krwi, moczopędne, poprawiające przemianę materii, wykrztuśne, przeciwcukrzycowe, wzmacniającego serce, diuretyczne, przeciwastmatyczne, przeciwzakrzepowe, antynowotworowe.
Prawdopodobnie cebula i czosnek obniżają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, trzustki, a także jamy ustnej, gardła, nerek i jajników .
Wartości odżywcze surowej cebuli ( 100 g).
Wartość energetyczna – 40 kcal
Białko – 1,10 g
Tłuszcz – 0,10 g
Węglowodany – 9,34 g (w tym cukry proste 4,24)
Błonnik – 1,7 g
Witamina C – 7,4 mg
Witamina B1 – 0,046 mg
Witamina B2 – 0,027 mg
Witamina B3 – 0,116 mg
Witamina B6 – 0,120 mg
Kwas foliowy – 19 µg
Witamina A – 2 IU
Witamina E – 0.02 mg
Witamina K – 0.4 µg
Wapń – 23 mg
Żelazo – 0,21 mg
Magnez – 10 mg
Fosfor – 29 mg
Potas – 146 mg
Sód – 4 mg
Cynk – 0,17 mg
Cebula od wieków jest szeroko stosowana w medycynie ludowej i w ziołolecznictwie.
Stosowano ją w postaci okładów z rozgotowanej cebuli na owrzodzenia, trudno gojące rany, w tej postaci. Taką papkę stosuje się również doodbytniczo w leczeniu hemoroidów.
Cebula jest również powszechnie stosowana w postaci maści na blizny.
Kto nie powinien jeść cebuli?
Cebulę nie należy spożywać w przypadku ciężkich chorób nerek i wątroby, zapalenia jelit, a także ciężkiej niewydolności serca . W postaci surowej nie jest wskazana dla osób cierpiących na ostre dolegliwości wątroby lub woreczka żółciowego, najlepiej ją wtedy sparzyć.
Cebula przy zapaleniu ucha
Wyciskamy sok z cebuli, podgrzewamy lekko i zakrapiamy do ucha kilka razy dziennie, ucho zatykamy tamponem z waty.
Cebula po ukąszeniu pszczoły i komara
Współczesna fitoterapia poleca przykładanie plasterka cebuli na 10-15 min. w miejscu po ukąszeniu osy, pszczoły czy komara. Cebula, dzięki bakteriobójczym, odkażającym i przeciwzapalnym właściwościom, złagodzi odczyn zapalny, zniweluje uczucie pieczenia i bólu.
PRZEPIS na syrop z cebuli na kaszel oraz infekcje górnych dróg oddechowych
Obraną i pokrojoną cebulę zasypujemy cukrem i pozostawiamy w ciepłym miejscu na kilka godzin , zamiast cukru warto użyć miodu – syrop będzie bogatszy w składniki odżywcze i antyseptyczne. Należy pić kilka razy dziennie po 1 łyżce (dzieci po łyżeczce)
PRZEPIS na okłady z cebuli (na wrzody , trądzik, trudno gojące się rany)
Cebulę kroimy , zalewamy w małym garnku wodą i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Miksujemy . Po ostudzeniu nakładamy na ranę i zawijamy opatrunek. Stosujemy kilka dni aż do zagojenia – taka mikstura sprawi też , że blizna będzie mniejsza lub wcale jej nie będzie.