Kasza jaglana to ziarno prosa pozbawione łuski.
Proso (Panicum L.) – rośliny jednoroczne należące do rodziny wiechlinowatych (ok. 500 gatunków).Jest jedną z najdawniej uprawianych roślin. Najstarsze pozostałości tej rośliny w osadach ludzkich odkryto w Chinach i pochodzą z okresu 8,5-7 tysięcy lat p.n.e.
W Europie było dawniej powszechnie uprawiane, później straciło na znaczeniu, ostatnio znów staje się modne i liczba jego upraw wzrosła.
Uprawiane jest głównie na kaszę jaglaną, która nie zawiera glutenu i mogą ją spożywać osoby na diecie bezglutenowej. Jest lekkostrawna, zawiera 10-14% białka, sole mineralne (fosfor, wapn, cynk, jod, potas, sód, magnez, brom) i dwa razy tyle witaminy B1 i B2 co żyto i pszenica .
Kasza jaglana jako jedyna kasza nie zakwasza organizmu , jest zasadotwórcza, co ma znaczenie w profilaktyce nowotworowej , kandydozie i wielu innych dolegliwościach.
Jest polecana przy infekcjach górnych dróg oddechowych przebiegających z wytwarzaniem śluzu i flegmy (katar, kaszel), ponieważ osusza organizm z nadmiaru tych wydzielin. Działa także przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo.
Można ją przyrządzać jako danie główne, na słodko, również w postaci mąki jaglanej jako zamiennik zwykłej mąki.
Wiele ciekawych przepisów znajdziecie na blogu Marka Zaremby: http://gotujzdrowo.com/category/kasza-jaglana-przepisy-2/