Zakwas z buraków

Zakwas na barszcz czerwony

Na litrowy słoik potrzebujemy:
3 ziarna ziela angielskiego

3 liście laurowe

1/2-2 ząbki czosnku

5 ziaren czarnego pieprzu lub szczypta imbiru

-to wszystko układamy w słoju na dnie

Czerwone buraki (teraz akurat są młode) kroimy w talarki lub kroimy w słupki i wrzucamy do słoika (prawie do pełna) .

Zalewamy przegotowaną, przestudzoną  i posoloną wodą (na 1l wody 1 łyżeczka soli).

Odstawiamy na 10-14 dni słoik przykryty gazą w ciepłym miejscu i codziennie zbieramy powstałą pianę. Żeby przyspieszyć fermentację możemy do każdego słoika dolać 1-2 łyżki wody z kiszonych ogórków.

Jeśli buraki robimy w większej ilości , to słoiki od razu szczelnie zakręcamy i ustawiamy w chłodnym pomieszczeniu.

 

Katarzyna Krupińska

 

Takiego zakwasu używamy do ugotowania barszczu czerwonego, wigilijnego, ukraińskiego.

Przepis na barszcz wigilijny – kliknij tutaj.

 

Facebook