Zakwas na żurek bezglutenowy

Przepis na zakwas na żurek bezglutenowy:

Składniki:

100 g  mąki z brązowego ryżu (można zmielić brązowy ryż) – może też być mieszanka mąki z brązowego ryżu , owsianej, kukurydzianej, gryczanej

300 ml ciepłej przegotowanej lub przefiltrowanej wody

4 liście laurowe

1-2 łyżeczki majeranku

1-3 ząbki czosnku  rozgniecione lub pokrojone w plasterki

Wszystkie składniki wsypujemy i wlewamy do czystego szklanego słoika, dokładnie mieszamy, przykrywamy czystą lnianą ścierką i odstawiamy na 2-4 dni w ciepłe miejsce.

Codziennie łyżką zbieramy z wierzchu piankę i wyrzucamy.

Przed użyciem mieszamy go dokładnie, możemy też przelać do czystego naczynia i trzymać w lodówce.

Żeby przyspieszyć fermentację można na początku dodać pół łyżeczki cukru lub zakwasu bezglutenowego na chleb i postawić na ciepłym kaloryferze na kilka godzin.

Joanna Arciszewska

 

Facebook