Wigilijny barszcz czerwony

 

Składniki:

5 litrów wody

4 marchewki

1 pietruszka

1/2 selera

1/2 pora

1 liść kapusty

3 łyżki oliwy

2,5 kg buraków

obierki z 2 jabłek

5 wędzonych śliwek

10 suszonych grzybów

5 ząbków czosnku

mały kawałek świeżego imbiru

5 podpieczonych cebul

3 łyżki octu jabłkowego

1 łyżka majeranku

5 liści laurowych

5 ziaren ziela angielskiego

sól

pieprz

lubczyk (może być suszony)

kozieradka

 

Do zimnej wody wkładamy włoszczyznę,cebulę,  liście laurowe , ziele angielskie, grzyby , śliwki, obierki jabłka, imbir . Dodajemy sól i pieprz. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości warzyw podobnie jak rosół aby nie zmętniał.

W osobnym garnku gotujemy przez 1/2- 1 godzinę umyte wcześniej buraki, lub pieczemy je w piekarniku – zachowają więcej koloru. Gdy są miękkie odlewamy wodę i trochę studzimy.

W tym czasie do barszczu dodajemy lubczyk, kozieradkę, oliwę  i 3 ząbki czosnku. Trochę przestudzone buraki szatkujemy na tarce lub w malakserze na cienkie plasterki, dodajemy do barszczu i gotujemy przez kilkanaście minut. Wyłączamy ogień , przykrywamy pokrywką i zostawiamy do następnego dnia rano.

Następnego dnia przecedzamy przez durszlak, dodajemy pozostały czosnek, majeranek, ocet i przyprawy do smaku.

Barszcz powinien być wyrazisty i pikantny, kwaskowy i lekko słodkawy.

Podajemy z uszkami, krokietami , ziemniakami lub po prostu do picia.

 

Facebook