Musztarda

Własną domową musztardę można zrobić niesłychanie prosto i na pewno będzie bez konserwantów.

 

 

 

 

Składniki:
  • 10 łyżek gorczycy (najlepiej mieszanej białej z czarną w proporcji 1:4 lub 1:3)
  • 5 łyżek octu winnego lub jabłkowego
  • 2 łyżki wody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka miodu lub ksylitolu lub posiekanych daktyli
  • opcjonalnie 1 łyżeczka ulubionych ziół lub przypraw ( posiekana suszona śliwka, ząbek czosnku, estragon, tymianek, rodzynki, kolendra, chrzan, kurkuma, curry, papryka itd.)
gorczyca swait-dietetyki
Wykonanie:
Gorczycę mieszamy z octem, winem i wodą. Odstawiamy na co najmniej całą noc aż wchłonie cały płyn . Dodajemy sól i pozostałe przyprawy i miksujemy blenderem na konsystencję taką jak lubimy najbardziej.
Gorczyca i ocet mają właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze, więc musztardę w lodówce możemy długo przechowywać.

 

 

Musztarda

Facebook