Gulasz z dzika jednogarnkowy.

Składniki:

500g mięsa z dzika

Płaska łyżeczka tłuszczu (olej rzepakowy, kokosowy,  smalec z kaczki, klarowane masło)

1 kg średnich ziemniaków

3 łodyżki selera naciowego

1/2-1 cebula

Ziele angielskie (2szt.)

liście laurowe (4szt.)

3 jagody jałowca

2 małe gałązki rozmarynu

pieprz

mały kawałek chili

1/4-1/2 łyżeczki imbiru w proszku

sól

Mięso kroimy w kostkę o wielkości jaką lubimy. Podsmażamy do zrumienienia i dodajemy posiekane cebulę oraz seler naciowy. Dusimy przez kilka minut na średnim ogniu, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, chili i jałowiec, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu 1-1,5 godziny, tak aby mięso było prawie miękkie.

Po tym czasie dodajemy sól , ziemniaki obrane i pokrojone na połówki lub ćwiartki, rozmaryn, pieprz , imbir i gotujemy do całkowitej miękkości ziemniaków ok. 30-40 minut.

Ziemniaki , cebula i seler zagęszczają wywar i nie trzeba dodawać żadnej mąki.

 

 

Gulasz z dzika

Facebook