Lektyny w produktach spożywczych i ich wpływ prozapalny

Lektyny

Lektyny to białka lub glikoproteiny, które wiążą węglowodany w sposób odwracalny. Po raz pierwszy lektyny odkryto w roślinach, a następnie u innych gatunków, od mikroorganizmów po ludzi. Określane są również jako hemaglutyniny, fitohemaglutyniny, fitoaglutyniny oraz fazyny. Reagują z błonami komórkowymi, które są zbudowane z charakterystycznych kompleksów cukrowych, do których wykazują powinowactwo.

Lektyny roślinne znajdują się w wielu produktach spożywczych takich jak ziarna, rośliny strączkowe, owoce, warzywa i orzechy. Lektyny w roślinach stanowią formę magazynowania cukrów i spełniają funkcje ochronne- chronią roślinę przed owadami, zwierzętami i ludźmi- są tzw. naturalnymi pestycydami. Układ odpornościowy człowieka traktuje lektyny jak swoiste niebezpieczeństwo, co przyczynia się do powstania reakcji zapalnej.

 

Lektyny znajdują się w wielu produktach i mogą być bardzo problematyczne:

  • mogą działać prozapalnie
  • mogą uszkadzać nabłonek dwunastnicy i jelita czczego
  • są zasadniczo nietrawione przez układ pokarmowy człowieka
  • mają zdolność do zwiększania przepuszczalności jelit
  • obniżają aktywność enzymów proteolitycznych
  • powodują zmiany morfologiczne w nerkach, wątrobie i trzustce
  • wywołują wytwarzanie IgG i IgM Ab
  • wiążą się z glikoproteinami powierzchni komórkowej, takimi jak receptor czynnika wzrostu naskórka i receptor insuliny, zakłócając ich funkcje oraz przyczyniając się do powstawania insulinooporności
  • mogą przyczyniać się do powstania nietolerancji i alergii pokarmowej
  • mogą przyczynić się do powstania choroby autoimmunologicznej takiej jak cukrzyca typu I, zapalne choroby jelit, reumatoidalne zapalenie stawów
  • poprzez indukowanie stanu zapalnego mogą przyczynić się do nadmiernej masy ciała
  • powodują osłabienie odporności
  • blokują wydzielanie cholecystokininy- hormonu wspomagającego trawienie

 

Kto powinien unikać lektyn w swojej diecie?

  • osoby z chorobami autoimmunologicznymi
  • osoby z zespołem jelita drażliwego
  • osoby z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi
  • osoby z problemami z przewodem pokarmowym nieznanego pochodzenia

 

Źródła lektyn

Produkty zbożowe

  • ryż biały i brązowy
  • ryż dziki
  • pszenica
  • pszenica durum i kamut
  • owies
  • komosa ryżowa
  • jęczmień
  • gryka
  • kukurydza

 

 

Owoce

  • melon
  • jagody goji

 

Warzywa

  • ogórek
  • cukinia
  • kabaczek
  • dynia
  • bakłażan
  • papryka
  • nasiona roślin strączkowych
  • ziemniaki

 

 

Tłuszcze

  • olej sojowy
  • olej słonecznikowy
  • olej kukurydziany
  • olej krokoszowy
  • olej z nasion winogrona
  • olej arachidowy
  • margaryny

 

Orzechy i nasiona

  • słonecznik
  • chia
  • orzechy ziemne
  • nerkowce

 

Nabiał

  • jogurty
  • lody
  • sery białe
  • mleko

 

Produkty zalecane w diecie niskolektynowej

  • drób, mięsa, ryby
  • wszystkie niehodowlane ryby i owoce morza
  • każde mięso dobrej jakości
  • jaja (ilość ograniczona, kwestia indywidualna)

 

 

 

Tłuszcze

  • oliwa z oliwek
  • oleje z alg
  • ghee dobrej jakości- od krów karmionych trawą
  • olej kokosowy
  • olej makadamia
  • olej MCT
  • olej z awokado
  • olej z orzechów włoskich
  • czerwony olej palmowy
  • olej sezamowy
  • tran

 

Źródło węglowodanów

  • sorgo
  • maniok
  • baobab
  • bataty
  • brukiew
  • pasternak
  • proso

 

Warzywa

  • brukiew
  • seler
  • rzepa
  • brokuły
  • brukselki
  • kapusty
  • boćwina
  • rukola
  • rukiew wodna
  • jarmuż
  • kiszonki
  • seler
  • cebula
  • pory
  • szczypiorek
  • szalotka
  • cykoria
  • marchew
  • karczoch
  • buraki
  • rzodkiewka
  • rzodkiew
  • topinambur
  • szparag
  • czosnek
  • zielone sałaty
  • koper włoski
  • szpinak
  • gorczyca
  • pietruszka
  • bazylia
  • wodorosty
  • glony
  • grzyby

 

 

Owoce

  • oliwki
  • awokado
  • kiwi
  • wszystkie owoce jagodowe
  • zielone mango
  • zielone banany

 

Orzechy i ziarna

  • makadamia, orzechy włoskie, orzechy pekan, pistacje, orzechy piniowe, orzechy laskowe, orzechy brazylijskie
  • kokos
  • kasztany jadalne
  • siemię lniane
  • nasiona konopi
  • sezam
  • nasiona babki jajowatej

 

Nabiał

  • masło ghee
  • masło extra
  • sery kozie
  • sery owcze
  • wegańskie jogurty kokosowe
  • sery o wysokiej zawartości tłuszczu wysokogatunkowe
  • organiczne tłuste śmietany

 

Inne

  • czekolada gorzka >70%
  • mąka migdałowa
  • mąka kokosowa
  • wszystkie zioła przyprawy z wyjątkiem papryki chilli

 

 

Dieta niskolektynowa powinna trwać do kilku miesięcy i powinna być skomponowana przez specjalistę, aby uniknąć niedoborów składników odżywczych.

Bibliografia:

Gong T. i in.: Plant Lectins Activate the NLRP3 Inflammasome To Promote Inflammatory Disorders, J Immunol March 1, 2017, 198 (5) 2082-2092;
Witryna humanfoodbar.com

Facebook