Owoce – podział ze względu na IG

Szybki podział owoców ze względu na indeks glikemiczny:

Niski IG (poniżej 40) :

świeże – nie suszone ani z puszki :awokado, jeżyny, borówki, maliny, truskawki, wiśnie, czereśnie, śliwki, jabłka, gruszki, śliwki, morele, agrest, czarne porzeczki, mandarynki, pomarańcze, grejpfruty, nektarynki, brzoskwinie, granat, figi

 

Średni IG (od 40 do 70)

banany, winogrona, mango, kiwi, ananas,

Wysoki IG (powyżej 70)

arbuz, melon, daktyle, suszone owoce

 

 

Należy pamiętać, że suszonych owoców jemy objętościowo mniej niż świeżych  – dokładnie tyle ile można byłoby ich zjeść przed wysuszeniem (np. 5 suszonych śliwek a nie 20).

 

 

Przeczytaj również artykuł na temat testu Food Detective:

Food Detective Wrocław

Facebook