Candida to grzyby, które powszechnie występują w przyrodzie i stanowią fizjologiczną florę przewodu pokarmowego. Występują również na powierzchni skóry i błon śluzowych. Drożdże z rodzaju Candida nie wywołują choroby u zdrowych ludzi- w warunkach fizjologicznych ludzki układ immunologiczny nadzoruje obecność i liczebność ich populacji. Lecz w warunkach m.in. osłabionej odporności, uszkodzenia skóry, przebytej antybiotykoterapii, immunosupresji, zaburzeń funkcji narządów np. wskutek cukrzycy może dojść do nadmiernego namnożenia się tych mikroorganizmów.
Kandydoza u dzieci – objawy
-
zwiększony apetyt na słodycze, produkty mączne z jednoczesnym ogólnym zmniejszeniem apetytu
-
zapalenie zatok
-
zaparcia lub biegunki, gazy, bóle brzucha
-
apatia, zmęczenie, rozdrażnienie
-
próchnica zębów
-
świąd skóry
-
łupież
Dieta przeciwgrzybicza jest trudna i restrykcyjna, szczególnie dla małego dziecka. Lecz skutkiem stosowania diety jest wzrost odporności, więc infekcje będą występowały zdecydowanie rzadziej w przyszłości.
-
Z diety na co najmniej 1,5 miesiąca należy wyeliminować cukier, słodycze i produkty z pszenicy (pieczywo pszenne, pizza, drożdżówki itp). Eliminacji podlegają również miód, syropy, suszone owoce, soki owocowe, napoje gazowane, ketchup i inne słodzone dodatki do dań.
-
Należy ograniczyć świeże owoce do jednej porcji dziennie.
-
Z diety należy wyeliminować sery żółte, pleśniowe, herbatę czarną i pu-erh, orzechy włoskie, pistacjowe, ziemne (pozostałe orzechy są dozwolone), mięso i ryby wędzone, w tym konserwy itp.
-
Do diety należy wprowadzić olej kokosowy i ksylitol, które mają silne działanie przeciwgrzybicze.
-
W zależności od wieku małego pacjenta do diety można wprowadzić inne produkty przeciwgrzybicze np. zioła, które indywidualnie na wizycie zaleci dietetyk.
-
W diecie powinny znaleźć się jaja, dobrej jakości mięso i duża ilość warzyw.
Należy zadbać aby posiłki były kolorowe i urozmaicone, tak aby dziecko, któremu dolega już brak apetytu nabrało ochoty na jedzenie zdrowych produktów. W naszym gabinecie dietetyk zadba żeby dieta nie zawierała produktów niedozwolonych, nie wpływając tym samym negatywnie na rozwój dziecka. Dbamy również o to, żeby posiłki były smaczne, kolorowe i zachęcały młodych pacjentów do jedzenia. Odpowiednio zbilansowana dieta jest niezbędna dla prawidłowego rozwoju małego pacjenta.