Zawał mięśnia sercowego – rozwija się na skutek długotrwałego niedokrwienia, przyczyny to: zakrzep tętnicy wieńcowej, najczęściej w lewej komorze serca. Objawy: silny ból za mostkiem promieniujący do lewej ręki i palców, bladość, sinica, pot, wymioty, spadek ciśnienia <100mmHg.
Zalecenia dietetyczne po zawale serca:
- redukcja masy ciała (o ile występuje nadwaga lub otyłość)
- po zawale 2-3 dni dieta płynna (soki, mleko, kleiki)
- następnie dieta ubogoenergetyczna z łatwo strawnymi potrawami z ograniczeniem tłuszczu i soli kuchennej, a po 7 dniach dieta łatwo strawna niskotłuszczowa
- ograniczyć spożycie nasyconych kw. tłuszczowych gł. pochodzenia zwierzęcego i cholesterolu (podroby, tłuste mięso i wędliny, słonina, boczek, smalec, konserwy, śmietana, fast foody, żywność wysoko przetworzona)
- unikać potraw słonych (nie dosalać na talerzu, ograniczyć sól podczas gotowanie, nie spożywać prod. wysoko przetworzonych i bogatych w sól tj. paluszki, krakersy, chipsy, chrupki, wędzone mięso i ryby, prod. marynowane, kiszone, fast food; sól można zastąpić solą potasową i łagodnymi przyprawami – czosnek, majeranek, bazylia, estragon, zielona pietruszka, koperek) i glutaminianu sodu (koncentraty spożywcze i przyprawy, np. kostki rosołowe, zupy, sosy w proszku, Vegeta) słodyczy, alkoholu, palenia, stresu
- zwiększenie podaży nienasyconych kwasów tłuszczowych (oleje, oliwa z oliwek, orzechy, ryby)
- zaleca się chudy drób, ryby, mleko i przetwory mlecze o niskiej zawartości tłuszczu
- zwiększenie podaży błonnika (produkty zbożowe pełnoziarniste, ciemne pieczywo, otręby, warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych)
- masło zastąpić margaryną o obniżonej zawartości kwasów tłuszczowych nasyconych
- zalecane techniki gotowania: gotowanie, duszenie w małej ilości oleju, pieczenie w folii, pergaminie, z drobiu należy zdejmować skórę, z mięs zewnętrzny tłuszcz
Opracowała: Magdalena Nicińska