Choroba niedokrwienna serca – upośledzenie ukrwienia serca spowodowane zmniejszeniem średnicy naczyń wieńcowych, następstwem jest niedotlenienie serca. Przyczyny: przerost mięśnia sercowego, miażdżyca naczyń wieńcowych, nadciśnienie, wady serca. Objawy: nagłe napady bólu zamostkowego, pieczenie za mostkiem, ból promieniujący do barku, który pojawia się przy zimnym, halnym wietrze, po wysiłku fizycznym, w stanach stresu.
Zalecenia dietetyczne w chorobie niedokrwiennej serca:
- redukcja masy ciała (o ile występuje nadwaga lub otyłość), obniżenie wartości energetycznej spożywanych posiłków ( nie spożywać prod. typu fast food i innych wysoko przetworzonych i energetycznych)
- 5-6 posiłków dziennie, małych objętościowo
- ograniczyć do minimum spożycie nasyconych kw. tłuszczowych gł. pochodzenia zwierzęcego i cholesterolu (podroby, tłuste mięso i wędliny, słonina, boczek, smalec, konserwy, śmietana))
- masło zastąpić oliwą
- zwiększenie podaży nienasyconych kwasów tłuszczowych (oliwa z oliwek i oleje tłoczone na zimno spożywane na zimno zapobiega zmianom miażdżycowym)
- zwiększenie podaży witaminy C (świeże warzywa i owoce, głównie czarne porzeczki, czerwona papryka, truskawki, kiwi, nać pietruszki), E (oleje roślinne, wzbogacane margaryny, kiełki, zarodki pszenne, produkty zbożowe gruboziarniste, warzywa liściaste), β-karoten (warzywa i owoce barwy czerwonej), kw. foliowy (zielone warzywa liściaste)
- zaleca się chudy drób, ryby, sery twarogowe, warzywa, owoce w postaci surowej
- unikać smażonych, tłustych, ciężko strawnych, wzdymających potraw
- unikać cukrów prostych (cukier, słodycze)
- unikać soli, alkoholu, czarnej mocnej herbaty i kawy, palenia papierów, stresu
- zalecane techniki gotowania: gotowanie, duszenie bez tłuszczu, pieczenie w folii, pergaminie
Opracowała: Magdalena Nicińska