Niewydolność serca – stan, w którym pojemność minutowa serca i ciśnienie tętnicze nie pokrywają zapotrzebowania tkanek na tlen, najczęstsze przyczyny to: nadciśnienie i choroba niedokrwienna serca. Objawy: obrzęki kończyn dolnych, duszność wysiłkowa i spoczynkowa, duszność nocna, objawy zależą od stopnia zaawansowania choroby.
Zalecenia dietetyczne:
- redukcja masy ciała (o ile występuje nadwaga lub otyłość)
- 5-6 posiłków dziennie, małych objętościowo
- korzystne efekty można zauważyć po zwiększeniu podaży witaminy C(świeże warzywa i owoce, głównie czarne porzeczki, czerwona papryka, truskawki, kiwi, nać pietruszki), D (ryby, margaryna wzbogacana), z gr. B (prod, zbożowe, orzechy), wapnia (chude mleko i przetwory mlecze), magnezu (produkty zbożowe, orzechy, ciemna czekolada)
- ograniczyć spożycie soli ( nie dosalać na talerzu, ograniczyć sól podczas gotowanie, nie spożywać prod. wysoko przetworzonych i bogatych w sól tj. paluszki, krakersy, chipsy, chrupki, wędzone mięso i ryby, prod. marynowane, kiszone, fast food; sól można zastąpić solą potasową i łagodnymi przyprawami – czosnek, majeranek, bazylia, estragon, zielona pietruszka, koperek) i glutaminianu sodu (koncentraty spożywcze i przyprawy, np. kostki rosołowe, zupy, sosy w proszku, Vegeta)
- unikać kofeiny (kawa, mocna herbata, napoje typu cola), tłustych smażonych, ciężko strawnych, wzdymających potraw, słodyczy, palenia tytoniu, stresu
- ograniczyć spożycie nasyconych kw. tłuszczowych gł. pochodzenia zwierzęcego i cholesterolu (podroby, tłuste mięso i wędliny, słonina, boczek, smalec, konserwy, śmietana ,fast foody, żywność wysoko przetworzona)
- masło zastąpić margaryną o obniżonej zawartości kwasów tłuszczowych nasyconych
- zwiększenie podaży nienasyconych kwasów tłuszczowych (oleje, oliwa z oliwek, orzechy, ryby)
- dużo warzyw i owoców, ryby, chudy drób
- zalecane techniki gotowania: gotowanie, duszenie bez tłuszczu, pieczenie w folii, pergaminie