Związki bioaktywne szczególnie ważne w tym schorzeniu:
- kwasy omega-3 (tuńczyk, łosoś, makrela, orzechy włoskie, olej lniany)
- glutamina, cysteina, tyrozyna – aminokwasy prekursory glutationu
- witaminy A,C,E i inne antyoksydanty z czerwonych, pomarańczowych, fioletowych, żółtych owoców i warzyw
- inne przeciwutleniacze
- witamina D
- witaminy z grupy B
- błonnik
- woda
Ograniczamy spożycie następujących produktów:
- fast food, żywność z wysokim IG i żywność wysoko przetworzona – dodatki do żywności
- czerwone mięso – pobudza syntezę prostaglandyn
- wędliny
- pestycydy – warzywa i owoce najlepiej sezonowe, mrożone, z pewnych źródeł, ze znajomego gospodarstwa rolnego
- tłuszcze zwierzęce i margaryny
- alkohol
- białe pieczywo i ryż
- mleko i nabiał
Produkty zalecane w diecie:
- ryby
- indyk
- kurczak
- orzechy i pestki dyni, słonecznika
- gruboziarniste kasze,
- brązowy ryż,
- sałata,
- rzepa,
- marchew,
- jabłka,
- owoce cytrusowe
- oliwa z oliwek,
- olej lniany i siemię lniane,
- włoskie orzechy
- pomidory, papryka
- awokado
- tahini, pesto, guacamole
- zielone warzywa (szpinak, brokuły, sałaty itd)
- warzywa kapustne – brokuły, kalafior, kapusta, brukselka, jarmuż
- rośliny strączkowe: fasola, soczewica, groch
- 2 l wody dziennie