Niewydolność układu krążenia- zalecenia dietetyczne

Niewydolność układu krążenia – wyróżniamy niewydolność przewlekłą, której przyczyną jest nadmierny wysiłek- obciążenie serca, niewydolność lewokomorową spowodowaną nadciśnieniem, wadami serca, zawałem, ostrymi zatruciami i chorobami zakaźnymi oraz niewydolność prawokomorową, której przyczyny to: niewydolność lewokomorowa, wady i stany zapalne serca, rozedma płuc. Objawy : zastój krwi w krążeniu dużym, zaleganie krwi w wątrobie, upośledzenie krążenia nerkowego, zatrzymanie wody i sodu, obrzęki w okolicy kostek i stóp, duszność przy wysiłku, sinica, zmniejszone ilości moczu w dzień a zwiększone w nocy, uczucie sytości po jedzeniu, nudności, wzdęcia, zaparcia.

 

Zalecenia dietetyczne:

  • redukcja masy ciała (o ile występuje nadwaga lub otyłość)
  • ograniczyć spożycie nasyconych kw. tłuszczowych gł. pochodzenia zwierzęcego i cholesterolu (podroby, tłuste mięso i wędliny, słonina, boczek, smalec, konserwy, śmietana, fast foody, żywność wysoko przetworzona)
  • unikać potraw słonych (nie dosalać na talerzu, ograniczyć sól podczas gotowanie, nie spożywać prod. wysoko przetworzonych i bogatych w sól tj. paluszki, krakersy, chipsy, chrupki, wędzone mięso i ryby, prod. marynowane, kiszone, fast foody; sól można zastąpić solą potasową i łagodnymi przyprawami – czosnek, majeranek, bazylia, estragon, zielona pietruszka, koperek) i glutaminianu sodu (koncentraty spożywcze i przyprawy, np. kostki rosołowe, zupy, sosy w proszku, Vegeta)
  • ograniczyć ilość płynów do 1 litra na dobę ( w razie stosowania leków moczopędnych płynów nie należy ograniczać)
  • zwiększenie podaży nienasyconych kwasów tłuszczowych (oleje, oliwa z oliwek, orzechy, ryby)
  • zaleca się chudy drób, ryby, mleko i przetwory mlecze o niskiej zawartości tłuszczu
  • zwiększenie podaży witaminy C (świeże warzywa i owoce, głównie czarne porzeczki, czerwona papryka, truskawki, kiwi, nać pietruszki), potasu (świeże warzywa i owoce, głównie banany, brzoskwinie, daktyle, ziemniaki), wit. B1 ( strączki, orzechy, migdały, słonecznik)
  • unikać smażonych, tłustych, ciężko strawnych, wzdymających potraw – spożywać potrawy łatwo strawne, 4-5 posiłków dziennie
  • unikać cukrów prostych (cukier, słodycze, miód, dżemy wysokosłodzone)
  • unikać alkoholu, czarnej mocnej herbaty i kawy, palenia papierów
  • zalecane techniki gotowania: gotowanie, duszenie bez tłuszczu, pieczenie w folii, pergaminie
  • zwiększenie aktywności fizycznej, unikanie stresu
  • z uwagi na brak apetytu zaleca się kwaśne potrawy a z przypraw: czosnek, cebule, chrzan, koper, kminek, sok cytrynowy, goździki, cynamon wanilia

 

Opracowała: Magdalena Nicińska

Facebook