Dieta przy refluksie żołądkowo przełykowym

Czym jest refluks żołądkowo- przełykowy?

 

Choroba refluksowa polega na zarzucaniu treści żołądkowej do przełyku, co spowodowane jest nieprawidłową pracą jego dolnych zwieraczy. Efektem tego podrażniona zostaje błona śluzowa przełyku i tworzy się zapalenie.

 

Przyczyny choroby:

Złe nawyki żywieniowe,
Nieprawidłowa czynność dolnego zwieracza przełyku
Przepuklina rozworu przełykowego
Ciąża
Otyłość
Przewlekły stres
Zaburzenia opróżniania żołądka
Nadużywanie alkoholu
Palenie papierosów
Przyjmowanie niektórych leków, szczególnie obniżających ciśnienie w dolnej części przełyku

 

Jak się objawia refluks?

Najczęstszymi objawami refluksu są: zgaga, uczucie cofania się treści żołądkowej do przełyku (nudności), wymioty, częste odbijanie, uczucie pieczenia w okolicy mostka, bóle w górnej części brzucha, zapalenia zatok, chrypa, ból gardła, nieświeży oddech. Dolegliwości szczególnie dają o sobie znać przy przyjmowaniu w pozycji leżącej, schylaniu lub intensywnym wysiłku fizycznym.

 

Jaka dieta w leczeniu choroby?

Właściwa dieta przy leczeniu choroby refluksowej odgrywa ważną rolę ponieważ, ma duży wpływ na łagodzenie jej objawów a czasem nawet przyczynia się do jej zupełnego wyleczenia, oczywiście jeżeli przyczyną dolegliwości była nieodpowiednia dieta.
Dieta powinna być łatwostrawna, składać się głównie z pokarmów, które nie zalegają długo w żołądku i ulegają szybkiemu trawieniu. Powinna neutralizować lub ograniczać wydzielanie soku żołądkowego (jeśli przyczyną jest nadkwaśność) oraz niwelować drażnienie mechaniczne, chemiczne oraz termiczne błon śluzowych żołądka.

 

Główne zasady diety:

1. Potrawy powinny być gotowane lub duszone w wodzie lub na parze, pieczone w piekarniku parowym, bądź w naczyniu żaroodpornym
2. Temperatura potraw powinna być zrównoważona- ani za ciepłe, ani za zimne
3. Jedz częściej a mniej- małe porcje co około 3-4 godziny
4. Ogranicz spożycie błonnika pokarmowego nierozpuszczalnego w wodzie, który przyczynia się do podrażniania ścian żołądka co zwiększa wydzielanie soku żołądkowego
5. Zwiększ w diecie podaż białka
6. Zrezygnuj ze spożycia alkoholu oraz palenia papierosów
7. Unikaj pozycji leżącej po spożyciu posiłku
8. Ew. unikaj ostrych przypraw
9. Zrezygnuj z picia napojów gazowanych, mocnych herbat, kawy
10. Zrezygnuj ze spożycia potraw tłustych i produktów pełnoziarnistych
11. Kolację spożywaj około 3-4 godzin przed snem

 

Przykładowe produkty zabronione:

Napoje: mocna herbata, kawa, napoje gazowane, alkohol, kwaśne napoje mleczne
Pieczywo: żytnie, razowe, chrupkie, świeże
Mięsa: marynowane, wędzone, gatunki tłuste (np.: wieprzowina, kaczka, dziczyzna), tłuste ryby (np.: łosoś, węgorz)
Nabiał: sery dojrzewające, ser feta, jaja gotowane na twardo
Tłuszcze: smalec, słonina, kwaśna śmietana, margaryna
Warzywa: surowe warzywa kapustne, cebula, czosnek, ogórek, por, papryka, rośliny strączkowe, rzodkiewka, szczaw, kalarepa
Owoce: czereśnie, gruszki, śliwki, owoce suszone, granat

 

 

Przykładowe produkty dozwolone:

Napoje: ciepła przegotowana woda, słabe herbaty , herbaty ziołowe
Pieczywo: pszenne, jasne, pieczywo drożdżowe
Mięsa: chude takie jak: kurczak, indyk, cielęcina, chude wędliny; ryby: dorsz, sola, morszczuk
Nabiał: masło, twaróg, sery homogenizowane, jaja podane na miękko, jajecznica na parze
Tłuszcze: masło, śmietanka, oleje: słonecznikowy, rzepakowy, lniany i inne, oliwa
Warzywa, najlepiej gotowane: marchew, pietruszka, seler, dynia, cukinia, szpinak, szparagi, pomidory bez skórki. Ew. brokuł, kalafior, fasolka szparagowa
Owoce: dojrzałe, soczyste i bez skórki, owoce jagodowe, winogrona, mango, melon, banany
Przyprawy bardzo indywidualnie np.: koper, cynamon, wanilia, natka pietruszki, bazylia, słodka papryka, oregano

 

 

Facebook