Dieta przeciwgrzybicza w kuracjach antybiotykowych

Dieta przeciwgrzybicza:

Główne zasady:

1. zakazane są cukry proste i drożdże czyli:

  • słodycze: cukierki, ciastka, desery słodzone cukrem i miodem (słodziki nie są wskazane – dobrą alternatywą jest ksylitol)

  • piwo, wino

  • herbata czarna i pu-erh czyli fermentowane

  • pieczywo na drożdżach (zwłaszcza jasne czyli z wysokim IG)

  • suszone i kandyzowane owoce oprócz niesłodzonej żurawiny (daktyle, figi, śliwki, rodzynki, morele)

  • orzechy włoskie, pistacjowe, ziemne

    2. zakazana jest żywność wysoko przetworzona (zawiera sztuczne barwniki, aromaty, konserwanty itd) czyli:

  • produkty gotowe do spożycia po otwarciu opakowania (serki, desery, pasztety, sałatki, pasty do chleba – wszelkiego rodzaju) – takie produkty przyrządzamy w domu sami – można zrobić domowe pesto, guacamole, pastę z suszonych pomidorów i pestek, hummus itp.

  • konserwy i wędliny (wędliny tylko ekologiczne niewędzone, niepeklowane bez azotynów, benzoesanu, sorbinianu, glutaminianu, fosforanów itd. – czyli najlepiej upiec lub ugotować w domu)

  • mięso i ryby wędzone – dym wędzarniczy to mnóstwo toksycznych substancji, obecnie stosowane są tzw. Koncentraty dymu wędzarniczego w płynie.

  • keczup, majonez, gotowe sosy w butelkach i w torebkach, maggi, gotowe mieszanki przypraw z podbijaczami smaku typu: glutaminian sodu, ekstrakt drożdżowy itp. , vegeta, kucharek, kostki rosołowe, mięsne itp.

  • wszystkie napoje w butelkach i kartonach (oprócz wody – woda smakowa to nie woda tylko napój z cukrem lub słodzikiem), soki w kartonie lub świeżo wyciskane, syrop do rozpuszczania w wodzie, ice tea, frugo, izotoniki itp.

  • Fast food: hot-dogi i hamburgery, pizza, frytki itp.

  • Margaryny oraz gotowe wyroby cukiernicze , które ją zawierają – wypieki robimy w domu z mąki pełnoziarnistej (gryczana , owsiana) z ksylitolem zamiast cukru i tylko okazjonalnie.

 

 

  1. nawadnianie organizmu – odpowiednia ilość płynów jest bardzo ważna zarówno w kontekście oczyszczania organizmu z toksyn, funkcjonowania wszystkich tkanek komórek, odpowiedniego stopnia ich odżywienia i dotlenienia.

Jeśli chodzi o kierowanie się wysokim indeksem glikemicznym pokarmów, to ważniejszy jest ładunek glikemiczny , który bierze pod uwagę również zawartość węglowodanów w danym produkcie i indeks glikemiczny czyli łatwość uwalniania i wchłaniania.

Jeśli przeanalizować tabele indeksu glikemicznego produkty o najwyższym IG to te wysoko przetworzone z dużą ilością białej mąki, słodycze, biały ryż, ziemniaki ; te o najniższym w ogóle nie zawierają węglowodanów, jedynie białko, tłuszcz.

Węglowodany w tej diecie musimy ograniczyć, ale nie możemy z nich całkiem zrezygnować, są niezbędne dla niektórych tkanek, które nie potrafią metabolizować kw. tłuszczowych (mózg, czerwone krwinki)

Ważne, żeby wybierać produkty pełnoziarniste zamiast oczyszczonych z łuski, np. płatki owsiane górskie zamiast kukurydzianych, ryż brązowy zamiast białego, kasza pęczak zamiast drobnej, chleb żytni 100% na zakwasie żytnim.

Jak jeść owoce , żeby zmniejszyć ich ładunek glikemiczny i spowolnić uwalnianie glukozy do krwiobiegu?

Należy zawsze jeść owoc z dodatkiem jogurtu lub mleka kokosowego oraz orzechów lub pestek (orzechy laskowe, piniowe, nerkowca, migdały, chia, sezam, siemię, dynia, słonecznik). Proszę wybierać owoce niesłodkie – niezbyt dojrzałe kiwi, grejpfrut, kwaśne jabłko, twarda gruszka, truskawki, wiśnie, kwaśne śliwki.

Np. 1 kubek jogurtu plus 1 małe jabłko ze skórką plus 1 łyzka pestek – można to zmiksować na koktajl.

Np. jogurt – kilka łyżek, szpinak, truskawki, sezam – zmiksować.

Owoce niewskazane to: winogrona, banany zwłaszcza dojrzałe, melon, arbuz, pomarańcze i mandarynki, jagody, ananas itd. Wszystkie o wyraźnie słodkim smaku – niestety drobnoustroje i pasożyty odżywiają się cukrami prostymi – glukozą i fruktozą.

Jeśli ktoś ma nietolerancje pokarmowe stwierdzone przed antybiotykoterapią to zdecydowanie unikać produktów uczulających (najczęściej nabiał, pszenica, jaja, drożdże). Produkty takie nasilają stan zapalny w organizmie. Jeśli nie było to diagnozowane to wykluczamy produkty, po których wyraźnie źle się czujemy. Wiele osób nie ma nietolerancji ani nadwrażliwości pokarmowej i wtedy po prostu skupiamy się na diecie przeciwgrzybiczej.

Co jest zalecane?

Źródła białka zwierzęce i roślinne:

  • jaja

  • nabiał – zwykły ser biały twarogowy w kostce, ser żółty dobrej jakości , jogurt tylko naturalny bez dodatku mleka w proszku, śmietana kwaśna, kefir, mleko (nie UHT)

  • suche nasiona roślin strączkowych (cieciorka, fasola, groch, soczewica i in.)

  • ryby – wybierajmy mniejsze sztuki i jedzmy bez skóry – mniej wchłoniemy rtęci i innych metali ciężkich. Najbezpieczniejsze są ryby białe- wszystkie są dozwolone również czerwone tłuste: łosoś, pstrąg tęczowy, halibut, owoce morza

  • mięso w miarę możliwości z pewnego źródła , ale koniecznie przebadane weterynaryjnie – ostatnie czego nam potrzeba to pasożyty. Z tego samego powodu nie należy jeść mięsa na surowo. Mięso chude : indyk, kurczak,królik, perliczka, kaczka, gęś, dziczyzna, jagnięcina, cielęcina, wołowina, wieprzowina

  • orzechy: migdały, laskowe, brazylijskie, siemię lniane, pestki dyni, słonecznik, , sezam,

 

Tłuszcze:

  • masło, masło klarowane, smalec z gęsi i kaczki

  • olej kokosowy, oliwa z oliwek, olej lniany, inne oleje roślinne

Napoje:

  • woda niegazowana mineralna

  • woda filtrowana

  • kefir, mleko, mleko migdałowe , kokosowe robione w domu

  • herbaty ziołowe (dziurawiec działa trawiennie, detoksykująco, poprawia pracę wątroby, lipa działa powlekająco i osłaniająco podobnie jak napar z siemienia lnianego, pokrzywa działa detoksykująco i dostarcza żelaza, mniszek oczyszcza i stymuluje układ odpornościowy, melisa i mięta uspokajają, itd.)

  • zielona herbata, roiboos

 

Warzywa:

  • najlepiej sezonowe, zimą pomidory, ogórki, szpinak baby, sałaty są uprawiane hydroponicznie i mogą zawierać dużo pestycydów, lepsze więc będą warzywa kiszone, okopowe i mrożonki (chociaż okopowe mają wyższy indeks glikemiczny, to możemy je jeść pod warunkiem, że posiłek będzie też zawierał źródło białka i tłuszcz oraz sporo błonnika – limitowane ilościowo są: ziemniaki, buraki, dynia, kukurydza, groszek zielony)

  • latem więc wszystkie warzywa zielone, żółte i czerwone: pomidory, ogórki, rzodkiewka, sałaty, kapusty, papryka, szparagi, szpinak, jarmuż, wszelkie natki, fasolka szparagowa, kalafior, brokuł

  • zimą najkorzystniej: kapusta i ogórki kiszone, kapusta świeża biała, włoska, czerwona, por, cebula, szczypiorek, czosnek, kalafiory , brokuły, szpinak, fasolkę, bób świeże lub mrożone, marchew najlepiej surowa, seler korzeniowy lub naciowy, papryka, rzodkiew, rzepa – wszystko zależy od możliwości układu pokarmowego

  • zioła świeże i suszone

Źródła węglowodanów:

  • płatki owsiane górskie

  • brązowy ryż

  • kasza gryczana , jęczmienna pęczak, owsiana, jaglana

  • komosa ryżowa

  • chleb żytni 100% na zakwasie żytnim bez dodatku drożdży

  • chleb bezglutenowy na zakwasie bezglutenowym

  • mąka gryczana, żytnia razowa, owsiana, z brązowego ryżu

Jeśli oprócz antybiotyków stosujemy preparaty ziołowe, to większość z nich ma działanie również przeciwgrzybicze i częściowo nas zabezpiecza, jeśli nie zawsze trzeba pamiętać o produktach, które są łatwo dostępne i wykazują działanie przeciwgrzybicze: olejek oregano, kwas kaprylowy , a więc i olej kokosowy, ksylitol, czarnuszka lub olej z czarnuszki, piołun, koci pazur, czarci pazur.

W razie pytań, proszę o email: info@swiatdietetyki.pl

mgr inż. Joanna Arciszewska-Olejniczak

Facebook