Dieta przeciwgrzybicza:
Główne zasady:
1. zakazane są cukry proste i drożdże czyli:
-
słodycze: cukierki, ciastka, desery słodzone cukrem i miodem (słodziki nie są wskazane – dobrą alternatywą jest ksylitol)
-
piwo, wino
-
herbata czarna i pu-erh czyli fermentowane
-
pieczywo na drożdżach (zwłaszcza jasne czyli z wysokim IG)
-
suszone i kandyzowane owoce oprócz niesłodzonej żurawiny (daktyle, figi, śliwki, rodzynki, morele)
-
orzechy włoskie, pistacjowe, ziemne
2. zakazana jest żywność wysoko przetworzona (zawiera sztuczne barwniki, aromaty, konserwanty itd) czyli:
-
produkty gotowe do spożycia po otwarciu opakowania (serki, desery, pasztety, sałatki, pasty do chleba – wszelkiego rodzaju) – takie produkty przyrządzamy w domu sami – można zrobić domowe pesto, guacamole, pastę z suszonych pomidorów i pestek, hummus itp.
-
konserwy i wędliny (wędliny tylko ekologiczne niewędzone, niepeklowane bez azotynów, benzoesanu, sorbinianu, glutaminianu, fosforanów itd. – czyli najlepiej upiec lub ugotować w domu)
-
mięso i ryby wędzone – dym wędzarniczy to mnóstwo toksycznych substancji, obecnie stosowane są tzw. Koncentraty dymu wędzarniczego w płynie.
-
keczup, majonez, gotowe sosy w butelkach i w torebkach, maggi, gotowe mieszanki przypraw z podbijaczami smaku typu: glutaminian sodu, ekstrakt drożdżowy itp. , vegeta, kucharek, kostki rosołowe, mięsne itp.
-
wszystkie napoje w butelkach i kartonach (oprócz wody – woda smakowa to nie woda tylko napój z cukrem lub słodzikiem), soki w kartonie lub świeżo wyciskane, syrop do rozpuszczania w wodzie, ice tea, frugo, izotoniki itp.
-
Fast food: hot-dogi i hamburgery, pizza, frytki itp.
-
Margaryny oraz gotowe wyroby cukiernicze , które ją zawierają – wypieki robimy w domu z mąki pełnoziarnistej (gryczana , owsiana) z ksylitolem zamiast cukru i tylko okazjonalnie.
-
nawadnianie organizmu – odpowiednia ilość płynów jest bardzo ważna zarówno w kontekście oczyszczania organizmu z toksyn, funkcjonowania wszystkich tkanek komórek, odpowiedniego stopnia ich odżywienia i dotlenienia.
Jeśli chodzi o kierowanie się wysokim indeksem glikemicznym pokarmów, to ważniejszy jest ładunek glikemiczny , który bierze pod uwagę również zawartość węglowodanów w danym produkcie i indeks glikemiczny czyli łatwość uwalniania i wchłaniania.
Jeśli przeanalizować tabele indeksu glikemicznego produkty o najwyższym IG to te wysoko przetworzone z dużą ilością białej mąki, słodycze, biały ryż, ziemniaki ; te o najniższym w ogóle nie zawierają węglowodanów, jedynie białko, tłuszcz.
Węglowodany w tej diecie musimy ograniczyć, ale nie możemy z nich całkiem zrezygnować, są niezbędne dla niektórych tkanek, które nie potrafią metabolizować kw. tłuszczowych (mózg, czerwone krwinki)
Ważne, żeby wybierać produkty pełnoziarniste zamiast oczyszczonych z łuski, np. płatki owsiane górskie zamiast kukurydzianych, ryż brązowy zamiast białego, kasza pęczak zamiast drobnej, chleb żytni 100% na zakwasie żytnim.
Jak jeść owoce , żeby zmniejszyć ich ładunek glikemiczny i spowolnić uwalnianie glukozy do krwiobiegu?
Należy zawsze jeść owoc z dodatkiem jogurtu lub mleka kokosowego oraz orzechów lub pestek (orzechy laskowe, piniowe, nerkowca, migdały, chia, sezam, siemię, dynia, słonecznik). Proszę wybierać owoce niesłodkie – niezbyt dojrzałe kiwi, grejpfrut, kwaśne jabłko, twarda gruszka, truskawki, wiśnie, kwaśne śliwki.
Np. 1 kubek jogurtu plus 1 małe jabłko ze skórką plus 1 łyzka pestek – można to zmiksować na koktajl.
Np. jogurt – kilka łyżek, szpinak, truskawki, sezam – zmiksować.
Owoce niewskazane to: winogrona, banany zwłaszcza dojrzałe, melon, arbuz, pomarańcze i mandarynki, jagody, ananas itd. Wszystkie o wyraźnie słodkim smaku – niestety drobnoustroje i pasożyty odżywiają się cukrami prostymi – glukozą i fruktozą.
Jeśli ktoś ma nietolerancje pokarmowe stwierdzone przed antybiotykoterapią to zdecydowanie unikać produktów uczulających (najczęściej nabiał, pszenica, jaja, drożdże). Produkty takie nasilają stan zapalny w organizmie. Jeśli nie było to diagnozowane to wykluczamy produkty, po których wyraźnie źle się czujemy. Wiele osób nie ma nietolerancji ani nadwrażliwości pokarmowej i wtedy po prostu skupiamy się na diecie przeciwgrzybiczej.
Co jest zalecane?
Źródła białka zwierzęce i roślinne:
-
jaja
-
nabiał – zwykły ser biały twarogowy w kostce, ser żółty dobrej jakości , jogurt tylko naturalny bez dodatku mleka w proszku, śmietana kwaśna, kefir, mleko (nie UHT)
-
suche nasiona roślin strączkowych (cieciorka, fasola, groch, soczewica i in.)
-
ryby – wybierajmy mniejsze sztuki i jedzmy bez skóry – mniej wchłoniemy rtęci i innych metali ciężkich. Najbezpieczniejsze są ryby białe- wszystkie są dozwolone również czerwone tłuste: łosoś, pstrąg tęczowy, halibut, owoce morza
-
mięso w miarę możliwości z pewnego źródła , ale koniecznie przebadane weterynaryjnie – ostatnie czego nam potrzeba to pasożyty. Z tego samego powodu nie należy jeść mięsa na surowo. Mięso chude : indyk, kurczak,królik, perliczka, kaczka, gęś, dziczyzna, jagnięcina, cielęcina, wołowina, wieprzowina
-
orzechy: migdały, laskowe, brazylijskie, siemię lniane, pestki dyni, słonecznik, , sezam,
Tłuszcze:
-
masło, masło klarowane, smalec z gęsi i kaczki
-
olej kokosowy, oliwa z oliwek, olej lniany, inne oleje roślinne
Napoje:
-
woda niegazowana mineralna
-
woda filtrowana
-
kefir, mleko, mleko migdałowe , kokosowe robione w domu
-
herbaty ziołowe (dziurawiec działa trawiennie, detoksykująco, poprawia pracę wątroby, lipa działa powlekająco i osłaniająco podobnie jak napar z siemienia lnianego, pokrzywa działa detoksykująco i dostarcza żelaza, mniszek oczyszcza i stymuluje układ odpornościowy, melisa i mięta uspokajają, itd.)
-
zielona herbata, roiboos
Warzywa:
-
najlepiej sezonowe, zimą pomidory, ogórki, szpinak baby, sałaty są uprawiane hydroponicznie i mogą zawierać dużo pestycydów, lepsze więc będą warzywa kiszone, okopowe i mrożonki (chociaż okopowe mają wyższy indeks glikemiczny, to możemy je jeść pod warunkiem, że posiłek będzie też zawierał źródło białka i tłuszcz oraz sporo błonnika – limitowane ilościowo są: ziemniaki, buraki, dynia, kukurydza, groszek zielony)
-
latem więc wszystkie warzywa zielone, żółte i czerwone: pomidory, ogórki, rzodkiewka, sałaty, kapusty, papryka, szparagi, szpinak, jarmuż, wszelkie natki, fasolka szparagowa, kalafior, brokuł
-
zimą najkorzystniej: kapusta i ogórki kiszone, kapusta świeża biała, włoska, czerwona, por, cebula, szczypiorek, czosnek, kalafiory , brokuły, szpinak, fasolkę, bób świeże lub mrożone, marchew najlepiej surowa, seler korzeniowy lub naciowy, papryka, rzodkiew, rzepa – wszystko zależy od możliwości układu pokarmowego
-
zioła świeże i suszone
Źródła węglowodanów:
-
płatki owsiane górskie
-
brązowy ryż
-
kasza gryczana , jęczmienna pęczak, owsiana, jaglana
-
komosa ryżowa
-
chleb żytni 100% na zakwasie żytnim bez dodatku drożdży
-
chleb bezglutenowy na zakwasie bezglutenowym
-
mąka gryczana, żytnia razowa, owsiana, z brązowego ryżu
Jeśli oprócz antybiotyków stosujemy preparaty ziołowe, to większość z nich ma działanie również przeciwgrzybicze i częściowo nas zabezpiecza, jeśli nie zawsze trzeba pamiętać o produktach, które są łatwo dostępne i wykazują działanie przeciwgrzybicze: olejek oregano, kwas kaprylowy , a więc i olej kokosowy, ksylitol, czarnuszka lub olej z czarnuszki, piołun, koci pazur, czarci pazur.
W razie pytań, proszę o email: info@swiatdietetyki.pl
mgr inż. Joanna Arciszewska-Olejniczak