Kozieradka pospolita (Trigonella foenum graecum L.)
Nasienie kozieradki ma bardzo cenne właściwości zdrowotne , o których nie wszyscy wiedzą.
Przede wszystkim zawiera dużo substancji śluzowych, które działają powlekająco i osłaniająco na błony śluzowe naszego układu pokarmowego (podobnie działa siemię lniane i kwiat lipy).
Stosuje się je również zewnętrznie na trudno gojące się rany, owrzodzenia i różne choroby skórne.
Nasiona kozieradki działają również przeciwzapalnie, żółciopędnie, rozkurczowo, pobudzają wydzielanie soku trzustkowego, żołądkowego i jelitowego.
Wzmacniają kondycję fizyczną , usprawniają wchłanianie pokarmów i wypróżnianie.
Mogą również obniżać poziom cholesterolu i glukozy we krwi, poprawiają ogólną odporność organizmu.
Kozieradka ma lekko słodkawy smak, ale zapach jest bardzo intensywny , niezwykle aromatyczny – podkreśla wszelkie smaki mięsne, zupy, sosy.
Można ją stosować na co dzień w wielu potrawach – zwłaszcza zimą podkreśli ich rozgrzewający charakter, ze względu na zawartość flawonoidów podniesie naszą odporność, a dzięki substancjom śluzowym poprawi nasze trawienie , wchłanianie i ogólną kondycję jelit.
Zajrzyjcie do Przepisów – polecam rosół z kozieradką.