Jak uniknać niedoborów wapnai przy nieolerancji bialek mleka, czyli na diecie bez nabialu?
Jest wiele produktów bogatych w wapń poza nabiałem. Nie ma ryzyka niedoborów jeśli dieta jest urozmaiocona i sprzyja jego przyswajaniu z pokarmów. Należy unikać fosforanów, które hamują przyswajanie pierwiastków z pożywienia (nie tylko wapnia) . Fosforany występują w złej jakości wędlinach i napojach typu cola. Nadmiar cukru i soli również ogranicza przyswajanie wapnia, warzywa psiankowate zawierające solaninę, która jest inhibitorem wchłaniania wapnia, – pomidory, ziemniaki, bakłażany- ale te należy ograniczyć tylko, gdy stwierdzono niedobór i potweirdzono badaniami
Dobre źródła wapnia:
(w mg Ca /100 g produktu):
- mak niebieski – 1266
- sardynki – 433
- migdały – 239
- ziarno amarantusa – 222
- orzechy laskowe – 209
- figi suszone – 203
- natka pietruszki – 203
- biała fasola – 197 mg
- siemię lniane – 195
- orzechy laskowe – 189
- orzechy nerkowca – 186
- komosa ryżowa – 141
- morele suszone – 139
- pistacje – 135
- kapusta włoska – 134
- spirulina – 131
- słonecznik – 131
- jogurt naturalny – 121
- mleko – 120
- jarmuż – 117
- sezam – 110
- brokuły – 100
- tofu – 100
- orzechy włoskie – 99
- botwina – 97
Jak widać , z powodzeniem można go dostarczyć w odpowiedniej ilości bez nabiału.
Pozdrawiam. Joanna Arciszewska.